autovit.ro
B SECTIUNI

Cum să conduci în siguranță în trafic aglomerat

În perioada sărbătorilor oficiale drumurile prezintă unul dintre cele mai ridicate riscuri, din cauza aglomerației de pe șosele, care atinge cele mai ridicate valori din an. De aceea, este bine să respecți, pe cât posibil, o serie de reguli care te pot proteja de accidente. Ele reprezintă un plus pentru siguranța ta.

Una dintre cele mai importante reguli este să conduci defensiv. Lasă cât mai mult spațiu față de mașina din față, nu accelera și nu frâna brusc, dar nici alte comenzi ale mașinii, precum direcția. În legătură directă cu acest sfat este acela de a nu conduce atunci când ești extrem de obosit, deoarece este nevoie de reacții rapide în traficul foarte aglomerat, care lipsesc unui șofer obosit.

Dacă experiența ta la volan este limitată mai bine lași pe cineva mai experimentat la volan, mai ales dacă pe traseul pe care urmează să conduci se anunță valori ridicate de trafic. În caz contrar, respecta fără excepție regula de mai sus și adoptă o atitudine defensivă.

Încearcă mereu să analizezi situația din trafic cu mai multe mașini în față pentru a putea să frânezi din timp. Atunci când ai timp este bine să folosești frâna de motor pentru a reduce viteza progresiv și a permite întregii coloane să oprească fără a frâna brusc. O frânare târzie și bruscă va provoca o reacție în lanț, care poate duce la accidente în spatele tău.

Pentru a putea reacționa rapid, doar atunci când este nevoie, e recomandat să utilizezi treptele inferioare ale cutiei de viteze. Asta îți va permite sprinturi rapide, iar mașina va decelera rapid la ridicarea piciorului de pe accelerație. Totuși, încearcă să respecți prima regulă.

Fii mereu pregătit pentru manevre rapide de evitare. Distanțele mici dintre mașini vor reduce timpul de reacție în cazul unor accidente, așa că este necesar să fii mult mai atent decât în situațiile normale de mers.

Evită orice lucru sau acțiune care ți-ar putea distrage atenția. În aglomerație este nevoie de timpi de reacție extrem de rapizi și de o analiză imediată a situației. Dacă în fața ta se întâmplă un accident trebuie să decizi rapid pe unde îl eviți, dacă ai mașini în stânga, dacă este loc prin dreapta.

Orice mică neatenție provocată de un telefon mobil sau o discuție mai aprinsă la volan te poate costa luarea deciziei corecte. Astfel, este util să pui telefonul pe modul silențios, să dai muzica mai încet și să încerci să eviți discuții inutile cu pasagerii. Poate părea ușor exagerat, dar un astfel de mediu îți poate salva viața pentru că îți permite un nivel ridicat de atenție.

Sfaturile de mai sus sunt ușor de respectat și pot avea un impact major asupra siguranței. Traficul aglomerat este un test important pentru șoferi, indiferent de experiența lor. Condu prudent, defensiv și conștientizează mereu pericolul.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)