autovit.ro
B SECTIUNI

Cum să încălzești rapid interiorul mașinii în timpul sezonului rece – Metoda clasică și sistemul Webasto auto

Activitățile cotidiene par să dureze mai mult pe timp de iarnă: durează mai mult să te dai jos din pat, mai mult să te pregătești pentru a ieși din casă, mai mult să pornești mașina și să pleci la drum.

De fapt, realitatea este că sunt mai multe de făcut atunci când este frig, așa că poți avea impresia că mereu ești grăbit. În special, diminețile de iarnă pot fi dificile. Dacă îți ia mult timp să pornești la drum cu mașina pe vreme rece, s-ar putea să existe pași pe care ai putea să-i faci mai eficient sau pe care ai putea să-i sari cu totul pentru a pregăti mașina de drum și a porni spre birou. 

Citește în continuare pentru a afla cum să-ți încălzești mașina mai repede și în siguranță atunci când este frig. 

Mituri despre încălzirea mașinii iarna

Mitul urban spune că, pe vreme rece, trebuie să încălzești mașina timp de câteva minute înainte de a începe să conduci, pentru a reduce uzura motorului. De fapt, această practică nu numai că irosește timp, dar și combustibil.

Cele mai multe mașini au motoare cu combustie, care funcționează prin aprinderea unui amestec de combustibil și aer pentru a pune în mișcare pistoanele pentru ca mașina să se deplaseze.

În trecut, acest amestec de combustibil și aer era furnizat de un dispozitiv cunoscut sub numele de carburator și, deoarece vremea rece face ca benzina să se evapore mai greu, carburatorul putea elibera un amestec de gaz și aer care ajungea să provoace probleme la motor.

Doar că, între timp, producătorii de mașini au început să elimine treptat carburatoarele, iar în zilele noastre este foarte puțin probabil să conduci o mașină care să folosească unul. Așa că, îngrijorările legate de pornirea motorului „la rece” nu ar trebui să te mai preocupe.

Atunci când cauți o mașină, criteriile de alegere diferă în funcție de nevoi. Platforma Autovit reprezintă un punct de plecare ideal pentru a identifica ce mașină ți se potrivește. Pe lângă faptul că este cel mai mare site de anunturi auto din România, pe Autovit.ro poți consulta date și statistici relevante din domeniul auto, pentru a te asigura că faci achiziția potrivită.

radiator auto

Încălzirea auto la mașinile moderne

Chiar și când este frig, mașinile moderne rulează în siguranță după aproximativ 30 de secunde. Dacă mașina pe care o conduci a fost fabricată în ultimii 20-30 de ani, aceasta folosește injecția de combustibil pentru a împinge un amestec de aer și combustibil în motor și este gata să pornească în aproximativ 30 de secunde.

Sistemul de injecție are senzori pentru condițiile atmosferice, cum ar fi presiunea aerului, temperatura și umiditatea, și ajustează automat amestecul de aer și combustibil. Cu cât mașina este mai nouă, cu atât senzorii sunt mai eficienți. Din acest motiv, este o idee bună să tratezi sistemul de alimentare cu un aditiv pentru combustibil. 

Vehiculele mai vechi foloseau un carburator pentru a controla amestecul care intra în motor. La temperaturi scăzute, chiar și cele mai performante carburatoare aveau nevoie de câteva minute pentru a se încălzi pentru a preveni blocarea motorului.

Așadar, dacă lași mașina la relanti, nu faci decât să eliberezi combustibil suplimentar în motor, fără să îl folosești în vreun fel. Două consecințe ale acestui fapt sunt risipa de combustibil și poluarea. Poate chiar mai surprinzător, vei produce daune motorului făcând acest lucru deoarece gazul suplimentar neevaporat va consuma uleiurile necesare lubrifierii motorului, contribuind astfel la uzura pieselor acestuia.

Dacă șofatul este un obicei nou pentru tine, află mai multe despre modelele de masini potrivite incepatorilor pentru a te familiariza cu modul de funcționare și componentele de bază ale sale.

Pași pentru încălzirea corectă a mașinii 

Înainte de a porni la drum, este important să pregătești motorul doar atât timp cât este necesar pentru ca mașina să fie confortabilă și sigură pentru condus. Iată ce trebuie să faci:

Pasul 1. Lasă motorul să funcționeze timp de doar 30 de secunde

De atât este nevoie în cazul majorității mașinilor. Dacă este extrem de frig și vehiculul este acoperit de zăpadă sau gheață, lasă un minut sau două în plus pentru a se încălzi.

Pasul 2. Reglează temperatura la rece și oprește ventilatorul

Deși poate părea ciudat, acesta este modul în care funcționează sistemul de încălzire/răcire al unei mașini. Apoi, după ce conduci câteva minute, comută pe căldură și pornește ventilatorul. Mașina se va încălzi mai repede în acest fel, decât dacă te-ai urca în mașină și ai porni AC-ul la cald cu ventilatoarele pornite la maxim. 

Pasul 2. Condu normal timp de 5 minute

Conducând normal timp de 5-10 minute ajuți la încălzirea mașinii mai repede decât mersul la relanti. Conducerea normală a autovehiculului îl va încălzi mult mai repede decât lăsând motorul pornit pe loc. 

Pasul 3. Pornește încet și mergi ceva mai ușor în primele 5-15 minute

Lăsând mașina pornită o perioadă îndelungată stând pe loc ar putea dăuna motorului. Ce te va ajuta este să apeși ușor pedala de accelerație timp de aproximativ 5-15 minute atunci când conduci pe vreme rece. 

incalzire auxiliara

Încălzirea auxiliară auto pe timp de iarnă

Încălzitoarele de mașină vin într-o varietate de forme – de la aparate de încălzire a uleiului, plăcuțe de încălzire sau încălzitoare magnetice care se lipesc pe baia de ulei, la plăcuțe de încălzire a bateriei, calorifere auto sau radiatoare de încălzire auto.

Dacă disconfortul termic este o problemă constantă atunci când circuli cu mașina, poți lua în considerare un sistem auxiliar de încălzire auto. Unele astfel de încălzitoare auto sunt prevăzute cu temporizatoare, astfel încât să poți planifica momentul în care mașina este gata de condus dimineața, astfel încât drumul spre birou să fie mai confortabil.

Pe lângă confortul termic, pentru drumuri cât mai plăcute asigură-te că te afli la volanul masinii potrivite pentru tine. Consultă oferta Autovit și alege dintr-o gamă variată de modele.

Sistemele de încălzire Webasto auto 

În ceea ce privește sistemele auxiliare de încălzire sau aerotermele auto, părerile pozitive ale utilizatorilor unor astfel de sisteme de încălzire auto se îndreaptă către încălzitoarele Webasto auto. Acestea sunt aparate încălzire electrice ce folosesc carburantul mașinii pentru a încălzi antigelul, care la rândul său încălzește interiorul mașinii și motorul.

Sistemele de încălzire staționară auto sau automată Webasto se disting pe piața de profil printr-un consum redus de combustibil, oferind șoferilor o soluție adecvată pentru încălzirea interiorului mașinii, a motorului și pentru protecția mediului înconjurător.

Sistemul Webasto auto poate fi programat să pornească prin intermediul unei telecomenzi speciale, chiar și cu motorul oprit, ceea ce îl face extrem de util în diminețile reci de iarnă.

Mașinile noi sunt dotate cu această opțiune din fabrică, însă poți monta un astfel se sistem de încălzire webasto electric și într-un service specializat. După prima folosire, sunt șanse mari să nu vrei să te desparți de el.

Iată cum funcționează un kit Webasto auto:

  1. Pornește încălzitorul Webasto auto. Prin pornirea comutatorului, combustibilul este pompat din rezervorul de combustibil către încălzitor. În același timp, unitatea preia aer din exterior în scopul combustiei. În acest moment, combustibilul este aprins prin intermediul unei bujii incandescente. Aerul de evacuare ars este ejectat în exterior.
  2. Combustia. În cazul acestui sistem de încălzire suplimentară auto, în camera de ardere se aprinde o flacără care încălzește convertorul de căldură. Pompa de combustibil furnizează mai mult sau mai puțin combustibil în funcție de setarea temperaturii pe care o selectezi. Comenzile electronice din interiorul încălzitorului accelerează sau încetinesc ventilatoarele pentru a menține un raport aer/combustibil adecvată.
  3. Încălzirea. În timpul fazei de încălzire, un ventilator integrat trage aerul din carcasa încălzitorului. Aerul circulă în jurul convertorului de căldură, se încălzește și este apoi evacuat. Aerul din mașină și aerul de ardere nu sunt niciodată amestecate, ceea ce menține integritatea calității aerului din mașină.
  4. Reglarea temperaturii. În cazul sistemului Webasto auto, temperatura este reglată cu ajutorul unui controler digital. Acesta este cel mai bun mod de a programa orele de pornire a încălzirii. Acest senzor măsoară, de asemenea, temperatura interioară și adaptează nivelul de încălzire prin ajustarea cantității de aer care trece prin unitate.
  5. Oprirea încălzitorului Webasto auto. Atunci când încălzitorul a fost oprit, procesul de ardere se oprește în mod controlat și începe să se răcească.

Avantajele unui încălzitor Webasto auto încorporat

Încălzitoarele cu aer sunt instalate în interiorul mașinii, pe podea sau pe un alt dispozitiv de montare. Pentru instalare, asigură-te că ai potrivit tipul de combustibil și tensiunea de funcționare a încălzitorului Webasto auto cu tipul de combustibil și tensiunea de funcționare a mașinii.

Vei avea nevoie de un spațiu pe podea aproximativ egal cu dimensiunea unei cutii de pantofi, cu o zonă liberă pentru conexiunile exterioare. Condiția este ca aerul să fie canalizat în mod corespunzător spre și dinspre încălzitor și să nu fie niciodată obstrucționat.

Așadar, dintre multele disconforturi pe care iarna te obligă să le înduri, puține sunt mai inutile decât să stai în mașina rece și să aștepți ca motorul să se încălzească. Însă, contrar mitului urban, a încălzi motorul înainte de a porni la drum nu este cea mai bună sau singura soluție la această problemă. De fapt, procesul risipește gaz și, prin urmare, bani și este, de asemenea, ineficient. Se pare că există opțiuni mai prietenoase cu mediul și cu buzunarul tău.

Sursa foto: freepik.com pexels.com unsplask.com

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)