autovit.ro
B SECTIUNI

Cum să pregătim maşina pentru plecarea în concediu?

În momentul în care pleci în concediu, maşina trebuie să îţi ofere siguranţă şi să nu îţi facă nicio problemă. O defecţiune sau o neregulă îţi pot da peste cap un concediu. Iată ce trebuie să verifici pentru a evita câteva din probleme.

 

1. Nivelul uleiului

Atunci când se aprinde becul de avertizare, de obicei este prea târziu. Înainte de a pleca în călătorie verifică nivelul uleiului şi completează dacă este nevoie. Păstrează în portbagaj un bidon cu tipul de ulei folosit pentru a completa la nevoie pe parcurs.

2. Lichidul de răcire

Atunci când nivelul lichidului de răcire scade, temperatura motorului creşte rapid, ducând la arderea garniturii de chiulasă. Pentru a preveni acest lucru asigură-te că lichidul este la nivelul optim în vasul de expansiune, eventual completează respectând instrucţiunile producătorului. Ia un bidon de rezervă în călătorie.

3. Presiunea în pneuri

Verifică presiunea dimineaţa la rece şi umflă roţile în funcţie de sarcină, după indicaţiile producătorului. Pneurile insuficient umflate determină creşterea consumului de combustibil şi afectează ţinuta de drum a maşinii.

4. Trusa de prim ajutor

Siguranţa înainte de toate: verifică trusa de prim ajutor, care trebuie să fie completă şi în termenul de valabilitate. Familiarizează-te cu conţinutul acesteia şi păstraez-o la îndemână. Nu se ştie niciodată când vei avea nevoie, chiar şi de un banal pansament.

5. Sistemul de frânare

Nivelul lichidului de frână este insuficient? Acest fapt se poate datora uzurii plăcuţelor de frână sau, în cazurile mai grave, scurgerilor. Este esenţial ca sistemul de frânare să fie verificat într-un service înainte de plecarea în concediu.

Vacanta_46. Lumini

Verifică funcţionarea farurilor şi a luminilor de staţionare, atât în faţă, cât şi în spate. Nu uita semnalizatoarele şi stopurile de frână (le poţi verifica parcând cu spatele în faţa unei vitrine). Pune în torpedo un set de siguranţe şi becuri de rezervă, pentru orice eventualitate.

7. Revizia tehnică

Apropierea reviziei periodice coincide cu perioada concediului? Cel mai bine este să o faci înainte de plecare, chiar dacă nu ai parcurs încă numărul de kilometri necesari. Depăşirea kilometrajului între revizii poate anula garanţia unei maşini noi.

8. Echipamente

Pe lângă trusa de prim ajutor, stingătorul şi triunghiul reflectorizant, din portbagaj nu trebuie să lipsească roata de rezervă şi cricul (sau un kit de reparaţie), mănuşi şi o trusă de scule. Nu întotdeauna găseşti pe cineva să te ajute.

9. Vesta reflectorizantă

Vesta reflectorizantă este obligatorie pentru călătoria în Belgia, Bulgaria (pentru toţi ocupanţii), Franţa (pentru toţi ocupanţii), Italia, Luxemburg, Austria, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria. Vestele trebuie să fie marcate EN 741.

10. Călătoria cu animale

Dacă îţi iei câinele sau pisica în vacanţă în Uniunea Europeană, acestea trebuie să aibă microchip şi să fie însoţite de paşaportul european al patrupedului şi carnetul de vaccinări.

Deşi acestea sunt lucruri care par foarte simple, dacă ele sunt în ordine, în concediu vă pot scuti de foarte multe neplăceri, timp pierdut sau cheltuieli neprevăzute. Un minim de atenţie acordat maşinii înainte de plecarea în concediu vă poate ţine departe de probleme nedorite.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)