autovit.ro
B SECTIUNI

Cum să protejezi anvelopele pentru un rulaj cât mai ridicat

Anvelopele mașinii sunt primul factor de siguranță atunci când ne aflăm la volan. Practic, toate acțiunile mașinii și ale șoferului sunt transmise la suprafața de rulare de câțiva centimetri de cauciuc, ceea ce face ca protecția și întreținerea anvelopelor să fie extrem de importantă. Mai jos vă prezentăm câteva sfaturi simple care pot face ca anvelopele mașinii dvs. să reziste mai mult în timp.

  1. Verifică regulat presiunea în pneuri. Dacă anvelopele mașinii pe care o conduci sunt umflate inegal, atunci performanțele dinamice ale mașinii pot fi afectate semnificativ. În cazul unei manevre de evitare chiar și câțiva centimetri pot fi vitali. Valorile cu care fiecare pneu trebuie umflat se găsesc, în general, pe capacul de la rezervolul de combustibil sau pe montantul central de pe partea șoferului. Dacă aceste stickere sunt șterse, manualul mașinii oferă întotdeauna aceste valori. De asemenea, țineți cont că temperatura influențează presiunea din pneuri, pe vreme rece fiind necesară o presiune mai mare decât pe vreme caldă. De aceea, nu umflați anvelopele după ce ați condus o perioadă mai lungă pentru că în timpul mersului anvelopele se încălzesc, iar valorile nu vor fi corecte. Când mergi să faci presiunea la vulcanizare nu uita nici de roata de rezervă, care este mai bine protejată atunci când are o presiune corectă.
  2. Schimbă poziția anvelopelor între punți. Aceasta operațiune este recomandată în intervalul cuprins între 5000 și 10000 km, deoarece uzura pneurilor este diferită pentru fiecare punte. Pentru a menține uzura egală în timp este bine să faceți această operațiune, care durează doar câteva minute la o vulcanizare și nici nu costă mult. La această operațiune trebuie să ajustezi și presiunea în pneuri, care este diferită în funcție de punți.
  3. martor de directie pneuVerifică sensul corect de rotație al anvelopelor. Dacă anvelopele sunt montate invers decât sensul indicat de producător, uzura lor va fi mult mai mare, iar calitățile dinamice mult diminuate. Deși pare ceva foarte simplu, implicații sunt extrem de mari și merită verificat cu atenție ce se întâmplă la fiecare schimb de anvelope.
  4. Condu preventiv, fără să bruschezi mașina. Cea mai mare uzură apare în timpul mersului atunci când frânăm, când virăm sau când accelerăm. De aceea, cu cât aceste operațiuni sunt făcute mai progresiv, cu atât viața anvelopelor este prelungită.
  5. Verifică uzura anvelopelor când le schimbi. Atunci când schimbi un set complet de anvelope este bine să verifici dacă uzura lor a fost egală pe toată suprafața de contact. În caz contrar există șanse mari să existe defecțiuni mecanice la mașină, care trebuie rapid remediate pentru a nu afecta și noul set de anvelope.

 

Anvelopele sunt elemente importante de siguranță la o mașină și, de aceea, întreținerea lor corectă este foarte importantă. Acordă atenție constantă cauciucurilor de la mașina ta pentru a avea siguranța că te vor servi așa cum trebuie.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)