Chiar daca pare o operatiune banala pentru unii, pentru altii poate reprezenta o problema foarte serioasa. Si unde mai pui ca atunci cand operatiunea nu este efectuata corespunzator, exista chiar posibilitatea ranirii grave. Asa ca in cele ce urmeaza, haideti sa vedem care sunt pasii corecti pentru inlocuirea unei roti…
De ce avem nevoie: o roata de rezerva (provizorie sau de dimensiuni normale), un cric, o coarba sau o cheie in stea (de 17 sau 19) si eventual o lanterna si o pereche de manusi de protectie. Nu in ultimul rand mai este nevoie de un triunghi si o vesta, ambele reflectorizante, pentru semnalizarea pe timp de noapte.
Cum procedam: daca este efectuata corect, operatiunea este destul de simpla si rapida chiar si pentru un sofer incepator. In primul rand, autoturismul trebuie parcat pe o suprafata plana si dura, cat mai inafara partii carosabile. Pe cat posibil evitati montarea cricului intr-o zona cu pamant sau cu gheata, cea mai optima varianta este tot pe asfalt. Dupa ce ati gasit o zona pentru inceperea operatiunii de schimbare a rotii, parcati autoturismul si asigurati-l prin frana de mana, porniti luminile de avarie si introduceti levierul schimbatorului de viteze in treapta intai.
In pasul urmator, trebuie sa scoateti roata de rezerva din portbagaj si sa o introduceti sub pragul autoturismului, pe partea unde efectuati inlocuirea. Acest lucru este foarte important, deoarece daca masina va “cadea” de pe cric, caroseria se va sprijini pe aceasta roata si va fi mult mai usor sa o ridicati din nou. Apoi scoateti capacul de protectie al rotii (unde este cazul) si cu ajutorul coarbei slabiti suruburile (prezoanele) rotii tinand cont de “pasul surubului”. Nu fortati prea mult aceste prezoane, iar daca opun rezistenta incercati cu o solutie spray pentru slabirea suruburilor, un produs pe care il gasiti in mai toate magazinele de profil.
Dupa ce ati slabit prezoanele rotii, urmeaza montarea cricului. In acest pas trebuie sa tineti cont ca cricul trebuie neaparat montat in zonele indicate pe pragurile masinii. Astfel potriviti talpa cricului pe sol, iar partea superioara incadrati-o in locasul de pe pragul masinii si apoi ridicati masina aproximativ 5 – 8 cm (evident roata de rezerva va fi mai “inalta” decat cea dezumflata). Dupa ce masina a fost ridicata pe cric, trebuie finalizata desurubarea prezoanelor si apoi roata dezumflata va fi scoasa cu usurinta. Acum este momentul scoaterii de sub prag a rotii de rezerva, insa trebuie sa introduceti in locul ei roata dezumflata, asta tot pentru un plus de siguranta. Apoi strangeti suruburile cu mana si nu uitati sa scoateti roata dezumflata de sub prag. La final coborati masina pe sol, scoateti cricul si strangeti cu ajutorul coarbei suruburile (recomandabil in diagonala). Iar operatiunea este finalizata cu succes…
Voi ce mai puteti adauga la acesti pasi? Mai aveti si alte recomandari pentru cei care nu au avut inca “ocazia” sa schimbe o roata?

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.