
Două mașini, o șufă și să pornim la drum! Să fie tractarea unei maşini atât de uşor de făcut? Această operaţiune nu este chiar atât de simplă precum pare. Cei care nu respectă regulile pot avea probleme cu poliția. Din punct de vedere legal, poate pune chiar probleme deosebite. Iată ce trebuie să știți atunci când tractaţi sau sunteți tractat.
Ce mașini pot fi tractate? Numai mașinile defecte pot fi tractate, nu și cele neînmatriculate. Așadar, nu poți să tractezi o rablă până la cimitirul de mașini, ci trebuie să folosești o platformă în acest caz.
Care sunt regulile pentru mijlocul de tractare? Potrivit legii, trebuie folosită o bară de tractare, care trebuie să aibă cel mult 5 metri. O șufă flexibilă de 3-5 metri este permisă în cazul autoturismelor, dacă sistemele de frânare și de direcție sunt funcționale.
Care este limita de viteză pentru tractare? Legea nu specifică o limită de viteză, dar noi vă recomandăm să nu depășiți 30 km/h. Motivul: fără motor, asistarea direcției și a frânării nu funcționează, iar efortul pentru acționarea acestora este mare. La viteze mici, șoferul mașinii defecte are astfel mai mult timp să acționeze.
Este adevărat că șoferul mașinii tractate nu trebuie să aibă permis? Nu este adevărat. Potrivit legii, ambii șoferi trebuie să posede permis de conducere valabil pentru categoriile de vehicule respective.
Cum trebuie semnalizate cele două mașini? Mașina tractată trebuie să folosească aceleași semnale luminoase ca și mașina care tractează. Atunci când sistemul de iluminare și semnalizare nu funcționează, este interzisă remorcarea pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate scăzută. De asemenea, pe timpul zilei, remorcarea este permisă numai după aplicarea pe spatele mașinii tractate a inscripționării „Fără semnalizare“ și a indicatorului „Alte pericole“.
Mașinile mici pot tracta altele mai mari? Nu. Mașina tractată nu trebuie să aibă masa mai mare decât a celei care o tractează, cu excepția cazului în care este vorba de o mașină specializată de depanare.
Pe ce distanță maximă pot fi tractate mașinile? Legislația nu prevede o limită pentru distanță, dar în general remorcarea trebuie efectuată pe distanțe scurte, până la garaj sau la cel mai apropiat atelier specializat.
Este permisă tractarea pe autostrăzi? Din nou, legislația nu prevede nicio excepție pentru autostrăzi, dar trebuie ținut cont că deplasarea cu viteză mică a unor vehicule pe o autostradă pune pericole serioase pentru siguranța circulației.
Motocicletele pot fi tractate? Nu. Remorcarea oricărui vehicul cu două roți, cu sau fără ataș, este interzisă de lege.
Ce amenzi risc? Nerespectarea regulilor privind tractarea se pedepsește cu 9 – 20 de puncte de amendă.
Cum se face corect:
– ambele mașini trebuie să semnalizeze corect;
– trebuie folosite doar bare și șufe omologate;
– lungimea trebuie să fie de maximum 5 m pentru bară și, respectiv, de 3-5 m pentru șufă;
– bara sau șufa de tractare nu se atașează niciodată pe diagonală între mașini;
– viteza maximă recomandată este de 30 km/h;
– atenție sporită, frânare timpurie;
– șufa de tractare trebuie să fie tot timpul întinsă;
– noaptea sistemele de iluminare și semnalizare trebuie să funcționeze corect;
Sfatul nostru:
A fi nevoit să îți tractezi mașina este deja o neplăcere în sine. Reparațiile costă bani, la fel și remorcarea. Dacă nu respecți însă regulile de tractare, poți crește paguba cu o amendă usturătoare.

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.