autovit.ro
B SECTIUNI

Dacia Duster vs. Suzuki Vitara: avantaje și dezavantaje

În viața oricărui șofer de mașină mică sau de mașină compactă vine momentul în care se face simțită nevoia unui upgrade. Fie din considerente de spațiu, fie pentru că puterea motorului unei citadine devine insuficientă, soluția unui SUV de dimensiuni mici este, de cele mai multe ori, cea optimă.

În rândurile de mai jos, analizăm două dintre propunerile cele mai pertinente din segmentul de buget. Suzuki Vitara și Dacia Duster sunt două nume consacrate, ce au mare căutare atât pe piața vehiculelor noi, cât și pe cea a celor rulate. 

Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME

Ce argumente are Dacia Duster

Cel mai scump model din gama Dacia a trecut, în cursul anului 2021, prin momentul faceliftului. Cu această ocazie, oferta de pe piața de rulate a acestui model a devenit mai atractivă, pentru că poți avea un model din a doua generație, cu o vechime de până la cinci ani, în schimbul unei sume de aproximativ 10.500 de euro. Marea premieră adusă de versiunea revizuită a Dusterului constă în posibilitatea de a cupla propulsorul TCe 150, în configurație 4X2, cu o transmisie în 6 trepte EDC (cu dublu ambreiaj).

De ce sa alegi un Suzuki Vitara

Vedeta de sub capotă, în cazul modelelor rulate, este binecunoscutul propulsor 1,5 dCi, de 90 sau de 110 CP, în tandem cu tracțiunea integrală. În cazul acestei configurări, te poți aștepta la un preț minim de 12.500 de euro.

Dacia Duster echipată cu tracțiune integrală are un mare atu: garda la sol, cu o valoare de 210 mm, iar setările suspensiei o ajută să filtreze foarte eficient denivelările suprafeței de rulare. De altfel, la capitole precum insonorizare sau ergonomie, cea de-a doua generație a SUV-ului fabricat la Mioveni a făcut progrese masive. Printre avantajele care te pot convinge foarte repede să alegi o Dacia Duster se numără:

  • portbagaj generos, de 467 de litri;
  • unghi de atac de 30 de grade și unghi de degajare de 33 de grade;
  • asistență la pornirea în pantă;
  • antifonare superioară fostei generații;
  • opțiunea sistemului de camere exterioare, pentru parcare.

Vezi categoria noastra de  ▶ PIESE

De ce să alegi un Suzuki Vitara

SUV-ul subcompact al japonezilor este unul dintre veteranii segmentului din care face parte. Cu toate acestea, modelul are o mulțime de atuuri și rămâne o ofertă tentantă, atât ca mașină nouă, cât și dacă ne referim la un exemplar rulat. Dacă prețul unui Vitara nerulat este de 16.790 de euro, un Suzuki Vitara cu o vechime de maximum cinci ani începe de la 12.950 de euro. 

În funcție de anul fabricației, mașina oferă o dotare standard foarte bună, compusă din cameră video pentru marșarier, Adaptive Cruise Control, sistem de recunoaștere a semnelor de circulație și asistență la schimbarea benzii de circulație.

Momentan, un Suzuki Vitara poate fi cumpărat din showroom doar cu un motor de 1,4 litri Boosterjet, cuplat cu un sistem de tip mild hibrid, cu o capacitate de 48 V. Acest lucru înseamnă că vei avea un ajutor de nădejde la plecarea de pe loc, datorită generatorului cu rol de demaror, care asistă motorul convențional. 

Pe piața second hand, încă sunt disponibile exemplare echipate cu motorul de 1,4 litri, cuplat cu sistemul de tracțiune integrală, chiar și cu transmisie automată. Exemplarele produse înainte de 2018 pot fi găsite inclusiv echipate cu un propulsor diesel de 1,6 litri și de 120 CP. Dacă te întrebi unde se fabrică Suzuki Vitara, acesta iese pe porțile fabricii din Esztergom, Ungaria. Printre avantajele acestui model se numără:

  • sprint de la 0 la 100 km/h de doar 9,5 secunde;
  • portbagaj cu volum de 375 l;
  • faruri cu tehnologie LED, în dotarea standard;
  • opțiunea echipării cu tracțiune integrală;
  • cinci stele obținute la testele EuroNCAP. 

Vezi categoria noastra de 👉 AUTOUTILITARE

Care sunt dezavantajele celor doua modele

Care sunt dezavantajele celor două modele

Cu prețuri bune și foarte convenabile, din punctul de vedere al întreținerii, cele două modele sunt foarte similare. Cu toate acestea, există diferențe ce pot cântări serios în favoarea unuia sau altuia. Nici Suzuki Vitara și nici Dacia Duster nu sunt mașini lipsite de dezavantaje, dacă le comparăm direct. În timp ce Suzuki Vitara are un portbagaj de dimensiuni mai mici decât Duster, SUV-ul de la Mioveni se clasează pe o poziție inferioară în privința performanțelor dinamice. Momentan, nici modelul românesc și nici cel japonez nu poate fi comandat cu tracțiune integrală și cu cutie automată de viteze, ceea ce face modelele rulate considerabil mai atractive, în condițiile unui rulaj redus. 

Punctele forte și punctele slabe enumerate mai sus nu te pot convinge până la capăt, dar pot reprezenta baza unei achiziții inspirate, fie de Suzuki Vitara, fie de Dacia Duster. La fel ca în cazul oricărei alte achiziții de vehicul rulat, este important să inspectezi cu atenție vehiculul și să ai parte de un istoric detaliat. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)