autovit.ro
B SECTIUNI

De ce se aburesc geamurile mașinii? Cum rezolv problema?

Unul din cele mai neplăcute fenomene care se întâmplă în timpul anotimpului rece este a aburirea la interior a geamurilor.  Pe timpul iernii, umiditatea aerului exterior scade, la fel şi temperatura. Prin contrast, aerul din interiorul maşinii este umed din cauza respiraţiei pasagerilor, dar şi mai cald, astfel încât atunci când intră în contact cu geamurile reci, apa din aer se condensează, iar geamurile se aburesc.

 

Dacă acest fenomen apare des în mașina ta, atunci s-ar putea să existe o problemă, precum greșeala de a lăsa sistemul de recirculare pornit pentru prea mult timp. Iată câteva sfaturi utile care pot rezolva problema.

  1. Este important ca sistemul de ventilație să fie curat pentru că el poate aduna frunze sau noroi care mențin un nivel de umiditate ridicat. Folosește un spray special pentru sistemul de climatizare pentru a-l igieniza, după ce în prealabil l-ai curățat. Nu uita să schimbi regulat filtrul de polen al mașinii, el poate fi o cauză pentru umiditatea ridicată de la interior.
  2. Dacă este nevoie, atunci când situația o cere, poți elimina rapid umiditatea de pe geamuri prin pornirea ventilației pe parbriz, deschiderea unui geam 1-2 cm și prin acționarea încălzirii lunetei.
  3. Cel mai bun mod de a elimina umiditatea de pe geamuri este de a porni aerul condiționat, acesta fiind net superior unei simple ventilații. Dacă umiditatea este ridicată în mașină (de ex. pe timp de ploaie) nu opri sistemul de aer condiționat pentru că vei avea geamurile aburite în doar câteva secunde, ceea ce este extrem de periculos.

  1. Dacă problema persistă curăţă geamurile pe interior cu o soluţie specială pentru a împiedica umezeala să se depună pe geamuri. Este extrem de important să ai geamurile curate pe interior – praful acumulat pe ele sau reziduurile de la fumul de ţigară duc la aburirea lor rapidă. Spală geamurile pe dinăuntru cu mare atenţie, cu o soluţie specială pentru degresat geamuri, astfel încât să fie foarte curate. În acest mod, se vor dezaburi mult mai repede.
  2. Curăţă zăpada și gheața de pe toată maşina pentru că aceasta este unul dintre motivele principale care duc la aburirea geamurilor pe interior. Apa rece care începe să curgă pe geamuri, sau chiar şi bucăţile de zăpadă care cad când te aştepţi mai puţin, te pot lua prin surprindere, iar pe zonele reci se depune din nou abur.
  3. Veridică sursele de umiditate de la interior, de exemplu sub covoraşe şi chiar sub mochetă pentru a vedea dacă nu îţi intră apă în maşină. Pe lângă problemele cu rugina, apa strânsă se va încălzi şi îţi va aburi geamurile în mers. Dacă afară a nins, ai grijă să aduci cât mai puţină zăpadă în maşină – ea se va topi şi se va evapora apoi, ajungând tot pe geamuri.

 

Ca regulă generală, cu cât vei încălzi şi usca mai repede habitaclul maşinii, cu atât mai uşor și mai repede vei vedea prin geamuri.

 

3 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)