autovit.ro
B SECTIUNI

Din 31 martie, toate mașinile noi vor fi echipate cu eCall

La finalul acestei săptămâni, industria auto va mai face un pas important în ceea ce privește siguranța. De la 31 martie, toți constructorii auto care comercializează mașini pe teritoriul european au decis să implementeze sistemul eCall. Acesta are rolul de a salva vieți, prin facilitarea intervenției rapide a echipelor specializate în salvare.

 

În primul rând trebuie stabilit faptul că sistemul eCall va fi montat pe toate mașinile care se vor încadra sub o schimbarea de generație, un facelift sau o schimbare de nume. Astfel, implementarea acestuia va apărea pe orice model comercializat la nivel european, inclusiv la Dacia. Este deja știut că mașinile din clasele superioare au deja implementate astfel de sisteme, care funcționează deja de ani buni.

Cum funcționează sistemul? Un modul special va fi instalat în fiecare mașină. Acesta va conține un card SIM care va putea să se conecteze la orice rețea, fără niciun fel de costuri, și să transmită un semnal de urgență către sistemul național 112. Sistemul este acționat în mod automat în situația în care se declanșează airbag-urile sau senzorii detectează răsturnarea mașinii. Operatorul uman va fi informat instant, în timp real, de ora producerii accidentului, coordonatele GPS ale mașinii din momentul producerii accidentului și de direcția de mers a automobilului, extrem de utilă în momentul deplasării pe autostradă, unde separatoarele de bandă pot limita accesul la victime.

Declanșarea automată a sistemului este extrem de utilă, mai ales că în cazul accidentelor grave, dar mai ales a celor în care este implicată o singură persoană, apelul la serviciile de urgență întârzie minute bune. De multe ori, victimele nici nu pot spune unde sunt xu exactitate, ceea ce face ca intervenția să fie dificilă, ceea ce duce la riscul ca rănile să devină fatale dacă nu se intervine la timp.

O altă utilitate a serviciului eCall este posibilitatea de a apăsa manual comanda dedicată în momentul în care observi un accident grav. Conform specialiștilor implicați în dezvoltarea sistemului, dar și al constructorilor auto, implementarea sistemului pe mașinile noi va costa circa 100 de euro, însă acesta va scădea pe măsură ce tot mai multe mașini îl vor avea instalat.

Este foarte interesant că decizia de introducere a acestui sistem nu este una obligatorie la nivel european, ci a fost luată de toți constructorii auto prezenți în Europa.

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)