autovit.ro
B SECTIUNI

Este motorul diesel pe cale de dispariție? Cât timp va mai rezista?

A trecut foarte puțin timp de la momentul în care motorul diesel domina vânzările din Europa. Conceptul de aprindere prin compresie a început să crească odată cu infuzia uriașă de capital în dezvoltarea sa, acum mai bine de două decenii. Cum se poziționează motorul diesel în aceste momente? Este pe cale de dispariție sau încă are succesul garantat și în următoarea decadă?

 

Cifrele sunt destul de clare. În anul 2011, motoarele diesel se regăseau sub capota a 55% din mașinile noi vândute la nivel european. Era anul lor de grație, însă declinul pare că a început chiar în acel moment. Anul 2017 a marcat un volum de doar 44% pentru motoarele diesel, mulți clienți fiind impulsionați de scandalul Dieselgate, dar și de toate anchetele care au loc în acest moment. Asupra motorului diesel planează o serie de incertitudini asupra cantității de particule nocive emise în atmosferă și, corelat cu trendul tot mai accentuat al pieței care se orientează spre modelele hibrid, cumpărătorii au migrat spre motoarele pe benzină sau cu propulsie alternativă. Aproape 5% din pierderea din vânzările diesel s-a înregistrat în ultimele 12 luni, ceea ce este o cotă uriașă.

Momentan, piața mașinilor hibride este într-o creștere ușoară, fiind impulsionată de tot mai multe alternative disponibile, însă adevărata revoluție abia urmează, ceea ce va pune tot mai mare presiune pe tehnologia motoarelor diesel. Aceasta este extrem de scumpă, mai ales în contextul normelor de poluare tot mai stringente, iar electrificarea are rost din punct de vedere al costurilor doar pentru motoarele pe benzină.

Sunt deja constructori care au anunțat că renunță la motoarele diesel pe anumite piețe, așa cum a făcut-o Toyota în Italia sau pe termen mediu, așa cum a anunțat Volvo. Marca suedeză nu va mai dezvolta actualul motor diesel pe care îl utilizează și se știe deja planul acesteia de a electrifica orice versiune vândută din 2019. Tot atunci, marii constructori vor face același pas, iar anul 2021 va aduce o adevărate revoluție pentru mașinile pur electrice, cu zeci de modele anunțate de la toate mărcile auto.

La polul opus, dieselul încă are parte de susținere, unul dintre cei mai importanță constructori care face asta fiind chiar Mercedes. Cu investiții masive în noua gamă de motorizări diesel, Daimler este conștient că dieselul este extrem de util pentru gama lor, în special pentru mașinile din clasele superioare și pentru SUV-uri, cumpărate în proporții uriașe cu motoare diesel.

Declinul dieselului a început și probabil că va continua într-un ritm constant, însă este greu de precizat exact dacă acesta va dispărea complet și când.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)