autovit.ro
B SECTIUNI

Este posibil ca taxa de prima inmatriculare sa revina din luna septembrie

Invitata astazi la o emisiune a postului Money Channel, Ministrul Mediului Rovana Plumb a declarat ca se ia in calcul reintroducerea taxei de prima inmatriculare incepand cu luna septembrie. Ce implicatii va avea aceasta masura asupra pietei auto din Romania?

Suspendata in luna ianuarie pentru 12 luni, taxa de prima inmatriculare este posibil sa revina mai rapid in actualitate. Totusi se va utiliza o noua formula de calcul care nu va mai tine cont daca masina este veche sau noua, ci doar cat de mult polueaza.

La postul TV Money Channel, Ministrul Mediului a declarat urmatoarele: “De la inceputul anului, colectarea taxei de prima inmatriculare nu s-a mai facut, probabil ca la inceputul lunii septembrie vom veni cu pozitia oficiala a Guvernului Romaniei in ceea ce priveste taxa de prima inmatriculare. Cu siguranta pozitia mea este de a reduce nivelul taxei de prima inmatriculare”.

Dupa cum sustine Ministrul Mediului, banii colectati vor finanta investitiile de mediu deoarece “..suspendandu-se proiectul de lege nu a existat niciun venit la Fondul pentru Mediu. Veniturile obtinute din colectarea taxei de prima inmatriculare se utilizeaza pentru proiecte investitionale verzi si acest lucru vrem sa il facem” a mai declarat dna Rovana Plumb.

Insa foarte interesant este ca de aceasta data se va tine cont de cat polueaza autovehiculul, precum si de veniturile populatiei, numarul masini, precum si alte criterii. “Este prematur ca sa va inaintez un anume cuantum, un anume nivel, deoarece se fac anumite scenarii privind impactul bugetar al acestei taxe si se coreleaza efectiv cu veniturile populatiei si cu numarul de masini care intra in tara intr-un an de zile. In niciun caz nu se va mai face niciun fel de discriminare intre masinile noi si masinile second hand, ci pur si simplu se va lua in calcul efectiv tipul de emisii”, a mai spus Ministrul Mediului.

Trebuie amintit ca la inceputul anului Guvernul Romaniei suspendase taxa de prima vanzare a masinilor inmatriculate inainte de anul 2007 pe o perioada de 12 luni, urmand ca persoanele care au platit deja aceasta taxa sa primeasca banii inapoi. Din acel moment piata auto second hand a cunoscut o puternica revitalizare a inmatricularilor de autoturisme la mana a doua. Astfel conform statisticii intocmite de catre DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inamtriculare a Vehiculelor) in intervalul ianuarie-iunie 2012 au fost inmatriculate in Romania 73.729 autoturisme second hand, cu  65,89% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Voi ce parere aveti despre aceasta posibila reintroducere a taxei de prima inmatriculare?

35 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)