
Ai trecut cu bine de emoțiile școlii de șoferi și te gândești să-ți achiziționezi prima ta mașină? Ei bine, asta s-ar putea să fie mai complicat decât pare, pentru că nu ai experiența necesară să alegi corect, neputând face prea multe comparații între mașini din cauza lipsei de experiență. Dacă ești pus în fața scenariului de mai sus, iată câteva sfaturi care te pot ajuta să iei decizia corectă.
Nu este neapărat o regulă, dar sfatul nostru este să nu debutezi la volanul unei mașini noi, pentru că este aproape imposibil ca în primele luni să nu faci greșeli. Chiar dacă ele sunt mici, tot vor implica daune și costuri ridicate pentru reparație.
De aceea, o mașină la mâna a doua, cumpărată cu un buget redus, este cea mai bună alegere. În primele mii de kilometri este foarte probabil să mai atingi mașina prin parcări, să nu reușești să eviți gropile din asfalt sau să nu găseșți coordonarea perfectă dintre mână și picior atunci când schimbi treptele de viteză.
În cazul unei mașini noi, toate acestea vor însemna costuri pentru revopsire, pentru îndreptarea sau schimbarea jantelor, a unor elemente ale trenului de rulare sau o uzură excesivă a ambreiajului. Acestea cheltuieli pot fi reduse semnificativ dacă mașina pe care o conduci este una de valoare redusă, mai veche. În caz de accidente mici sau uzuri rapide, o mașină nouă va avea costuri de reparație net superioare unei mașini rulate.
O altă recomandarea merge spre achiziționarea unei mașini de clasă mică, pentru că îți va fi mult mai ușor să o controlezi, să înveți să parchezi în locuri înguste și să te obișnuiești cu vizibilitatea de jur-împrejur. Apoi, poți trece treptat la mașini mai mari, cu care îți va fi mult mai ușor să te obișnuiești.
Alt sfat este să înveți să conduci o mașină care are cutie manuală, pentru că dacă treci direct la una automată îți va fi extrem de greu ca, mai târziu, să conduci una manuală. Chiar dacă în viitor cutiile manuale vor dispărea, este păcat să nu deprinzi principiile de bază pentru o astfel de mașină. Coordonarea necesară conducerii unei mașini cu transmisie manuală te va ajuta să fii un șofer mai bun.
Evită să cazi în capcana de a achiziționa o mașină puternică, chiar dacă ai încredere în abilitățile tale. Lipsa de experiență te poate pune în situații dificile. La viteze ridicate totul se întâmplă diferit și sigur nu ai experimentat așa ceva la școala de șoferi. Mergi din aproape în aproape și învață din mers, cu pași mici.
Oricum ai proceda, este esențial ca mașina pe care o cumperi să fie într-o stare tehnică impecabilă. Fiind începător orice distragere din partea mașina sau orice sistem care nu funcționează corect vor crește riscul unui accident. De aceea, mergi cu mașina într-un service specializat înainte de achiziție pentru a verificare tehnică amănunțită.