autovit.ro
B SECTIUNI

Femei celebre din lumea sportului cu motor

Sporturile cu motor, indiferent că este vorba de Formula 1, raliuri sau alte forme de competiție motorizate sunt de obicei dominate de piloți de sex masculin. Însă există și femei care și-au făcut loc în acest sport. Iată câteva dintre ele.

Formula 1 și motorsportul în general au fost considerate multă vreme un sport dedicat exclusiv bărbaților. Dar asta nu a însemnat că nu au încercat să pătrundă în acest univers al vitezei. Au reușit și istoria a consemant câteva nume celebre ale unor femei curajoase care au concurat în Formula 1 în vremuri mult mai dificile.

Susie Wolff

susie-A87A0046

Au trecut 23 de ani de când ultima femeie pilot a concurat în Formula 1. Iar astăzi avem o nouă generație de doamne pilot care bat la ușa Marelui Circ. Cea mai celebră dintre ele este Susie Wolff. Susie, născută Stoddart, este o scoțiancă 100% născută în Oban, un orășel celebru pentru whisky-ul pe care îl produce. A trecut, ca orice pilot adevărat, prin toate formele motorsportului. Cu o carieră începută în karting, a trecut apoi prin campionatele de monoposturi Formula Renault și Formula 3 înainte de a trece în Campionatul German de Turisme DTM.

Carmen Jorda

Motor Racing - Formula One Testing - Test Three - Day 1 - Barcelona, Spain

Susie Wolff nu este singura femeie pilot care se află în anticamera Formulei 1. Echipa Lotus și-a angajat pentru sezonul 2015 o altă femeie ca pilot de dezvoltare. Numele ei este Carmen Jorda și este născută în Spania. Jorda este cunoscută în lumea sportului cu motor pentru frumusețea sa răpitoare, în timp ce experiența sa este ceva mai puțin bogată față de cea a lui Susie Wolff. Carmen are 26 de ani și toată cariera în fața sa. A concurat în karting și Formula 3 Spaniolă pentru a trece apoi oceanul și a alerga în campionatul american Indy Lights Series în 2010. În 2012 revenea în Europa pentru a concura în campionatul GP3. A concurat două sezone aici, dar fără rezulte notabile. Din 2015 este pilotul oficial de teste al echipei Lotus F1.

Simona de Silvestro

TDS_0394-2

Simona este o femeie pilot născută în Elveția în 1988. Cariera sa profesionistă a debutat în 2005 în Formula Renault 2.0 Italia, dar numele și l-a construit în Statele Unite. Din 2006 a concurat în America în diversa campionate de monoposturi pentru a ajunge la cel mai înalt nivel în 2010: IndyCar. În sezonul 2009 termina pe locul trei în Campionatul Atlantic și era angajată de echipa HVM Racing pentru a concura în Formula 1 americană. De atunci este un nume respectat pe scena americană a monoposturilor de top, alături de alte femei pilot care au concurat sau concurează în IndyCar: Danica Patrick sau Milka Duno. În 2014, Simona de Silvestro a fost pilot de teste al echipei de Formula 1 Sauber.

Danica Patrick

Danica este cea mai celebră femeie pilot din Statele Unite ale Americii. Născută în 1982 în Wisconsin, Danica a reușit să se impună în lumea motosportului american cunoscut pentru concurența acerbă. Cu o carieră începută la vârsta de 10 ani în karting, Danica și-a dezvoltat talentul în Marea Britanie unde a concurat în Formula Ford și Formula Vauxhall. Revenită în America, Danica a concurat în Indy Lights pentru a face apoi pasul cel mare în Indycar începând cu sezonul 2005. Danica nu se mulțumea, însă, doar cu faptul că a ajuns să concureze la cel mai înalt nivel ci avea să obțină și prima victorie pe circuitul japonez de la Montegi în 2008. În total, Danica Patrick a urcat de șapte ori pe podium și a obținut trei pole-position în campionatul american IndyCar. Pe lângă cariera sa desăvârșită din IndyCar, Danica a concurat și în Nascar, cel mai popular campionat de turisme din America. Este doar ce-a de-a doua femeie din istorie care a concurat în acest campionat extrem de popular.

Tatiana Calderon

tatiana-calderon

 

Născută în Columbia în 1993, Tatiana Calderon este una dintre femeile pilot cu șanse reale de a ajunge în Formula 1. Avându-l drept mentor pe cel mai celebru pilot columbian al vremurilor noastre, Juan-Pablo Montoya, Calderon a urcat toate treptele sportului cu motor pe circuit și a concurat începând cu kartingul și ajungând până în Formula 3.

Michele Mouton

michele-mouton

În anii ’80, raliurile erau un sport pentru bărbaţi. Era epoca maşinilor de grupă B, monştrii de peste 500 CP cu tracţiune spate sau integrală. Maşini mult prea puternice pentru drumuri de macadam şi competiţii ce se ţineau indiferent de condiţiile meteo. În această lume dificilă şi-a făcut loc şi o femeie. Michele Mouton reuşea să obţină trei victorii la volanul impresionantului Audi Quattro şi aproape reuşea să obţină titlul de campion modial. Mouton câştiga în Portugalia, Grecia şi Brazilia, trei etape dificile, toate disputate pe macadam. La finalul sezonului Michele Mouton strânsese 97 de puncte, dar pierdea titlul în favoarea experimentatului pilot german Walter Rohrl care avea doar două victorii, dar mult mai multe clasări în puncte.

Jutta Kleinschmidt

jutta-1994_Dakar-Jutta

Jutta Kleinschmidt și-a construit cariera în jurul celui mai celebru rally-raid din lume: Dakar. O cursă dură, lungă și neprietenoasă, un mediu extrem de dificil pentru o femeie. Dat Jutta nu s-a lăsat impresionată de aceste detalii.A luat startul în cel mai dificil rally-raid din lume, la început la categoria moto. A parcurs pe patru ori distanța dintre Paris și Dakar pe motocicletă înainte de a trece la categoria auto în 1995. Devenită parte din echipa Mitsubishi, s-a implicat în dezvoltarea unuia dintre cele mai de succes modele din această competiție: Pajero Evo. Cu ajutorul acestui model avea să câștige ediția din anul 2001 a Dakar-ului.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)