autovit.ro
B SECTIUNI

Funcția AutoPilot de la Tesla provoacă primul accident mortal

Faptul că mașinile autonome, care se pot deplasa singure pe distanțe lungi fără intervenția șoferulul, vor deveni rapid normalitate și nu excepție nu mai este nicio surpriză. Tehnologia este acum în curs de testare și dezvoltare, dar tot mai multe mașini o oferă ca echipament de serie sau opțional. Dacă la majoritatea mașinilor sistemul se decuplează automat dacă mâinile nu sunt ținute pe volan, în cazul Tesla lucrurile sunt diferite.

 Sistemul AutoPilot poate parcurge distanțe mari fără să fie necesară nicio acțiune din partea șoferului, fapt ce a născut o serie de comentarii, dar și o serie de video clipuri în care șoferii din Tesla jucau cărți la volan sau citeau un ziar. Adică își puneau complet viața în mâinile unui sistem aflat în versiunea Beta, așa cum Elon Musk, șeful Tesla, a afirmat de fiecare dată. Mai mult, în momentul activării, sistemul de informează de aceast lucru – “Always keep your hands on the wheel. Be prepared to take over at any time”.  (Țineți mereu mâinile pe volan. Fii pregătit să intervii în orice moment.)

După mai bine de 130 de milioane de kilometri parcurși de modelele Tesla cu sistemul AutoPilot activat avem și prima fatalitate. Evident, circumstanțele au fost speciale și Tesla afirmă că șoferul are parte din vină. tesla autopilot

Un accident imposibil de replicat

Accidentul s-a întâmplat în SUA, pe o autostradă pe care circula modelul Tesla în cauză. Perpendicular pe direcția deplasării, mașina a fost lovită de un camion alb care nu a putut fi observat de șofer și nici de sistemele AutoPilot pentru că razele soarelui se reflectau pe acesta într-un mod care aproape că făceau acest lucru imposibil.

Astfel, mașina nu a frânat deloc și a ajuns sub camion într-un unghi foarte ciudat, sub trailer, a cărui margine a lovit direct în zona parbrizului. În ultimă instanță, când radarul frontal trebuia să detecteze un obstacol și totuși să frâneze pentru a reduce impactul, acesta a fost direcționat spre “golul” dintre cele două punți ale trailerului, astfel că nu a existat niciun pic de frână. Tesla afirmă că circumstanțele unui asemenea accident sunt aproape imposibil de replicat și asigură publicul să milioanele de kilometri pe care clienții le rulează cu AutoPilot fac sistemul mai bun. Totuși, este normal să ne punem viața în mâinile electronice ale unui astfel de sistem? Mai ales că mașinile noi integrează tot mai des un sistem autonom în creierul lor electronic. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în viitor.

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)