autovit.ro
B SECTIUNI

Furturi auto: cum îți protejezi mașina atunci când pleci în concediu

Autoturismul îți oferă libertatea necesară pentru a explora atracțiile turistice, pădurile sau alte locuri care îți aduc bucurie. Totuși, deși ești în vacanță, este important să fii prudent și să te pregătești cu strategiile necesare pentru a te proteja de furtul mașinii, o problemă reală în țară și în străinătate. Iată de ce este indicat să fii atent la siguranța vehiculului, cum să previi furtul și alte sfaturi practice. 

De ce este important să fii atent la siguranța mașinii atunci când pleci în vacanță?

Siguranța mașinii în vacanță este importantă din câteva motive mari:

  • Oportunitatea – drumurile lungi la cumpărături sau timpul petrecut pe plajă sunt asociate cu un timp mai mare în care mașina este lăsată nesupravegheată. Acest lucru poate tenta hoții, mai ales deoarece în vacanță oamenii tind să fie mai relaxați și mai puțin vigilenți;
  • Distragerea atenției – aglomerația, copiii, spiritul de vacanță pot face pe mulți să uite chiar și măsurile de siguranță de bază, precum încuierea ușilor și asigurarea că obiectele de valoare nu sunt ușor vizibile;
  • Locul de parcare – dacă vizitezi locuri aglomerate, este posibil să nu mai găsești loc de parcare în locații ideal ușor vizibile și bine luminate. Astfel, furtul mașinii este mai probabil dacă alegi locul de parcare la marginea orașului sau în locuri slab iluminate. 

👉 Pleci în vacanță cu mașina în străinătate? Citește și articolul Iesirea din tara, cu masina, pentru a afla de ce acte ai nevoie pentru a trece vama și care sunt condițiile obligatorii. 

Metode și tehnologii pentru prevenirea furturilor auto

Poți reduce riscul de furt auto dacă implementezi câteva metode tradiționale și moderne de prevenire a spargerii mașinii. Iată care sunt cele mai folosite metode și tehnologii pentru prevenirea furturilor auto.  

Alarmă cu un sunet puternic

Alarma auto este o recomandare clasică și modernă, în același timp. Dacă mașina ta este echipată cu un sistem de alarmă, nu uita să îl activezi, iar dacă nu ai deja, este indicat să alegi unul de calitate, care să emită sunete puternice atunci când un străin încearcă să intre în autovehicul. Furtul mașinii va fi prevenit, deoarece zgomotele vor pune pe fugă potențialul hoț. 

👉 Vrei să alegi un sistem de alarmă auto, dar nu știi care este adaptat nevoilor tale? Citește și articolul Cum sa alegi un sistem de alarma auto potrivit, pentru a afla informațiile de care ai nevoie. 

Dacă tot mai ai nelămuriri legate de alegerea sistemului de alarmă auto, poți discuta cu un mecanic auto sau un tehnician de sisteme de alarmă. 

Blocator de volan

Blocatorul de volan este un dispozitiv care reduce riscul de furt al mașinii. Acesta blochează volanul în poziția lăsată de tine și face furtul auto mai puțin probabil. Există blocatoare mecanice și electronice.

  • Blocatoare mecanice – un dispozitiv metalic se așază pe volan și se deblochează odată ce introduci cheia în contact;
  • Blocatoare electronice – au un aspect mai discret (nu mai este un accesoriu metalic masiv), însă principiul de funcționare este același. Blochează mișcarea volanului și necesită introducerea cheii pentru deblocare. 

👉 Cauți un blocator de volan pentru mașina ta? Uită-te pe oferta de pe Autovit.ro și alege produsul care se adaptează cel mai bine nevoilor tale. 

Imobilizatoare de mașină

Poate fi adăugat la mașină, dar face parte și din standardul unui număr mare de autoturisme moderne, inclusiv cele electrice. 

Acest sistem de securitate necesită, pentru a porni mașina de către altcineva decât proprietarul, introducerea unui cod. Astfel, chiar dacă un hoț pătrunde în mașină, nu va putea pleca fără a introduce acest cod. Practic, furtul mașinii devine aproape imposibil.  

Dispozitive de urmărire prin GPS

Trackerele GPS sunt excelente pentru a localiza un autovehicul în timp real. Deși nu pot preveni furtul mașinii, îți cresc șansele de a o recupera. Unele trackere cu GPS includ chiar și tehnologii de imobilizare a mașinii, astfel că la apăsarea unui buton poți opri autoturismul. 

Camere de supraveghere

În special, mașinile hibride sau electrice includ camere de supraveghere sofisticate, pentru asistarea la anumite manevre; acestea pot fi folosite și pentru a descuraja furtul mașinii. 

Cu toate aceste, poți adăuga și tu camere video la mașină în față, spate și în zona șoferului; poți chiar pune un mic afiș în care să spui că este monitorizată video. 

Autentificare prin amprentă

Autentificarea prin amprentă este relativ nouă în domeniul securității auto. Se aplică mai ales la autovehiculele electrice. 

Tehnologia permite șoferului să intre în mașină și să poată conduce pe baza amprentei. Odată ce sistemul mașinii ți-a recunoscut amprenta, poți pleca la drum.  

Conectarea la smartphone

Este o altă tehnologie care se aplică la modelele electrice high end. Permite șoferilor să intre și să conducă mașina pe baza smartphone-ului. 

Producătorii se folosesc de tehnologia Bluetooth pentru a lega mașina de smartphone-ul proprietarului, pentru un grad ridicat de securitate. Astfel, scade semnificativ riscul de furt al mașinii. 

Sfaturi practice pentru asigurarea vehiculului 

furt masina

Asigurarea autoturismului în vacanță va scăderea probabilitatea ca acesta să fie spart. Iată câteva sfaturi practice pentru a preveni furtul mașinii:

  • Încuie ușile – este primul pas pentru a ține hoții la distanță. Este indicat să verifici ușile înainte de a pleca. Poate părea o măsură de precauție evidentă, însă mulți cred că mașina este în siguranță doar pentru că este într-o parcare aglomerată. Asigură-te și că ferestrele sunt închise, chiar dacă ai ieșit doar pentru a cumpăra ceva rapid de la farmacie;
  • Scoate cheile din mașină – nu lăsa niciodată cheile în contact. Dacă un hoț vede cheile în contact, va sparge o fereastră și va pleca cu mașina ta. Este indicat să nu lași mașina pornită, dacă mergi rapid până la un magazin din apropiere. O mașină pornită, fără șofer și neîncuiată, este o atracție irezistibilă pentru potențialii hoți. De asemenea, nu lăsa cheia de rezervă în apropierea mașinii. Unii oameni păstrează cheia de rezervă în torpedou. Dacă și tu faci acest lucru, ia-o cu tine și vei reduce riscul de furt al mașinii;
  • Parchează în zone bine iluminate – evită parcările slab iluminate sau ferite de văzul lumii. Parchează într-o zonă cu mult trafic, bine iluminată, eventual supravegheată video;
  • Nu lăsa obiecte de valoare în mașină – un mod simplu de a crește riscul de furt al mașinii este să lași obiecte de valoare la vedere, inclusiv geantă, portofel, laptop, smartphone, cumpărături. Pune aceste lucruri într-o sacoșă închisă la culoare și jos, nu pe banchetă sau direct în portbagaj;
  • Fii atent atunci când parchezi – uită-te în parcare, pentru a vedea eventualele persoane care zăbovesc prin zonă, deși nu au mașină;
  • Verifică periodic mașina – uită-te zilnic dacă sistemele de alertă funcționează sau dacă s-a intervenit asupra încuietorii, mai ales dacă ai lipsit întreaga zi;
  • Dacă ai acces la un garaj, folosește-l;
  • Interesează-te la autoritățile locale, pentru a evita cartierele cu risc ridicat de furt;
  • Alege cu grijă cazarea – dacă este posibil, documentează-te dinainte în legătură cu hotelul sau zona în care vei sta în concediu. Alege locații de cazare în zone sigure și citește recenziile online. Poți chiar suna pentru a vedea cât de sigură este parcarea și dacă au sistem de supraveghere video;
  • Pregătește-te pentru un posibil furt al mașinii – în ciuda eforturilor tale, este vital să te pregătești pentru cazul cel mai grav, furtul mașinii. Ține la îndemână numerele de urgență, inclusiv numărul asiguratorul și datele mașinii (anul de fabricație, modelul și culoarea, numărul de înmatriculare și seria de șasiu sau VIN).

Recomandări pentru utilizarea sistemelor de securitate auto

Sistemele de securitate auto reprezintă principalul mod prin care poți preveni furtul mașinii. Iată câteva recomandări cu privire la folosirea lor:

  • Alege un sistem de securitate adaptat nevoilor tale – există o mulțime de tipuri de sisteme de securitate și/sau alarmă, inclusiv cu monitorizare prin GPS. Ia în calcul bugetul și nevoile tale;
  • Solicită ajutor profesional pentru instalare – unele sisteme antifurt sunt ușor de instalat, în timp ce altele implică un grad mai mare de complexitate, motiv pentru care este recomandat să cauți ajutor specializat pentru o instalare corectă;
  • Profită de capabilitățile sistemului de siguranță – multe sisteme de securitate auto includ posibilitatea de a încuia de la distanță, deschiderea automată a portbagajului sau alarmă cu sunet. Citește manualul și folosește toate elementele de siguranță;
  • Pune un abțibild pe mașină pentru a anunța curioșii că ai un sistem de securitate/alarmă;
  • Sistemele de securitate auto consumă din bateria mașinii – este important să ții cont de acest lucru în concediu. 

👉 Cauți accesorii menite să îți protejeze mașina de furturi? Alege piesele de care ai nevoie de pe Autovit.ro și vei avea acces la o gamă variată de produse la prețuri avantajoase. 

Prin luarea unor măsuri de siguranță și instalarea unui sistem de alarmă, poți descuraja furtul mașinii tale pe durata întregii vacanțe. Cu puțină planificare, te poți bucura de libertatea pe care ți-o oferă concediul cu mașina și, în același timp, să ai grijă de siguranța sa. Drum bun!

Surse foto: Shutterstock 1, Shutterstock 2.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)