autovit.ro
B SECTIUNI

Ghid de conducere în Austria: ce trebuie să știi dacă te deplasezi în această țară

În vacanța de iarnă, Austria este o destinație minunată, care te poate surprinde prin peisajele sale montane și prin tradiționalele sporturi de iarnă.

Dacă te-ai hotărât să vizitezi această țară cu mașina, este recomandat să te informezi înainte de a pleca la drum. Astfel, te poți familiariza cu actele de care ai nevoie în timpul călătoriei și taxele de pe traseul pe care îl urmezi.

Permisul de conducere

Dacă deții un permis de conducere emis într-o țară din comunitatea europeană, acesta este recunoscut în Austria pentru o perioadă nedeterminată de timp. De asemenea, acesta nu necesită preschimbare. 

Permisul de conducere internațional (IDP)

Dacă ai obținut carnetul de conducere într-o țară din afara comunității europene și dorești să mergi în Austria, vei avea nevoie de un permis de conducere internațional (IDP). Acesta poate fi solicitat de către autoritățile austriece la trecerea prin punctele de control rutier. 

În momentul în care dorești să închiriezi o mașină, dealerii auto din Austria îți vor solicita IDP și permisul de conducere local. Permisul de conducere internațional este valabil în aproximativ 150 de țări.

Condiții de obținere a unui IDP

În Austria, permisul de conducere internațional nu poate substitui prezența unui carnet de conducere nativ. Acesta funcționează ca o traducere a permisului din țara natală într-una din cele 12 limbi recunoscute de Organizația Națiunilor Unite.

Poți solicita un permis de conducere internațional pentru sejurul tău în Austria dacă:

 • deții un permis local de conducere valabil;
 • ai vârsta de minimum 18 ani.

Limite de viteză

Circulația pe drumurile din Austria se realizează respectând limitele de viteză legale stabilite în funcție de condițiile de trafic (starea carosabilului, vreme). În cazul autoturismelor până în 3,5 t (tone), limitele de viteză sunt următoarele:

 • 50 km/h în localități;
 • 100 km/h pe drumurile naționale;
 • 100 km/h sau 130 km/h pe drumurile express;
 • 130 km/h pe autostrăzi.

Sancțiunile pentru încălcarea limitei de viteză variază de la:

 • 30 EUR, pentru o depășire cu până la 20 km/h a limitei de viteză;
 • 50 EUR, până la 30 km/h peste limita de viteză;
 • 70 EUR, pentru depășirea limitei de viteză cu maximum 40 km/h;
 • 150 EUR și suspendarea permisului, în cazul depășirii cu mai mult de 40 km/h a vitezei legale.

👉 Viteza este un factor important care scade siguranța în traficul de zi cu zi. Citește articolul „Limitele de viteză din România: legislație și sancțiuni” și află mai multe despre limitele de viteză stabilite în România în funcție de drumul pe care rulezi.

Limitele de alcoolemie admise

Legile în Austria sunt stricte în privința condusului în stare de ebrietate. Legal, un șofer poate avea o alcoolemie de aproximativ:

 • 0,05%, dacă are peste 2 ani experiență;
 • 0,01%, în cazul începătorilor.

Sancțiunile pentru condusul în stare de ebrietate variază în funcție de alcoolemie și pot consta în amendă și suspendarea dreptului de a conduce.

Alcoolemie Valoare amendă minimă Perioadă suspendare carnet
0,05-0,08% 300 euro 
0,8-0,12% 800 euro 1 lună
0,12-0,16% 1200 euro 4 luni
>0,16% 1600 euro 6 luni

Centura de siguranță

Legile din Austria sunt stricte în privința purtării centurii de siguranță. Aceasta este obligatorie pentru toți pasagerii autoturismului. Pentru încălcarea acestei legi, poți risca să primești o amendă începând cu 35 de euro. În cazul copiilor sub 14 ani sau cu o înălțime mai mică de 1,50 metri, este indicată montarea unor scaune speciale. 

Acestea au rol în creșterea stabilității și a siguranței pasagerului minor în timpul călătoriei cu mașina. Responsabilitatea de montare a scaunului special este îndeplinită de tutorele copilului sau de părinte. 

Semne de circulație

Semnele de circulație din Austria sunt asemănătoare celor din restul țărilor europene. Astfel, nu vei avea probleme în identificarea acestora în timpul traseului. Este important ca în timpul călătoriei pe noile rute să ai atenția îndreptată asupra drumului, pentru a adapta stilul de condus condițiilor de trafic și pentru a putea identifica semnele de circulație.

Cele mai frecvente semne rutiere pe care le poți întâlni în călătoria cu autoturismul prin Austria sunt de:

 • prioritate – cedează trecerea, oprire, drum cu prioritate;
 • interdicție – limitarea vitezei, parcare interzisă, depășire interzisă;
 • avertizare – intersecție, drum denivelat, circulație în două sensuri;
 • informative – prim ajutor, spital, telefon, benzinărie;
 • obligativitate – viraj la stânga/dreapta, întoarcere obligatorie.

Echipamentul de iarnă

În Austria, echipamentul de iarnă pentru autoturisme este obligatoriu începând cu 1 noiembrie, până în 15 aprilie. Astfel, șoferii sunt obligați să monteze anvelope de iarnă pe toate cele 4 roți sau cel puțin pe două dintre roțile motoare. Sunt considerate corespunzătoare anvelopele inscripționate cu simbolul „M+S”, care prezintă o adâncime de profil a benzii de rulare de aproximativ 4 mm.

Lanțurile de iarnă sunt recomandate în momentul în care carosabilul este acoperit în întregime cu zăpadă sau gheață. Dotarea autoturismului cu acestea nu este obligatorie, dacă dorești să realizezi o călătorie în regiunile alpine superioare. Înainte de a pleca la drum, este recomandat să consulți jurnalul meteo din regiunea unde vei ajunge.

taxe de drum

Taxele de drum

Dacă planifici un sejur cu mașina în Austria, este important să știi că autostrăzile nu au porți de taxare. Însă, pentru a circula pe acestea, ai nevoie de vinietă. Dacă optezi pentru varianta fizică, vei primi un autocolant, care se lipește într-un loc vizibil de pe parbriz.

Vinietele pot fi achiziționate din benzinării sau de la graniță. Sancțiunea pentru neplată este de aproximativ 120 EUR. În funcție de durata pentru care optezi, o vinietă poate costa:

 • 9,20 EUR pentru aproximativ 10 zile;
 • 26,80 EUR pentru o perioadă de 2 luni;
 • 89,20 EUR pentru un an.

Bagajul obligatoriu înainte de plecare

Înainte de a porni la drum, asigură-te că autoturismul este echipat corespunzător raportat la condițiile de drum. Astfel, în portbagaj este recomandat să ai următoarele elemente:

 • trusă de prim ajutor;
 • jachetă reflectorizantă;
 • triunghi de avertizare;
 • stingător de incendii.

👉 Dacă ești în căutarea unei mașini second-hand încăpătoare pentru călătoria ta de vis în Austria, nu uita că site-ul Autovit, consultantul tău de încredere, îți oferă o gamă largă de autovehicule cu istoric verificat. Intră în secțiunea Autoturisme și alege mașina visurilor tale.

În torpedoul mașinii este important să stochezi principalele documente care sunt cerute de autoritățile austriece la fiecare punct de control:

 • pașaport;
 • buletin;
 • actele autoturismului;
 • permisul de conducere local;
 • permisul de conducere internațional (IDP).

Cum se procedează în cazul unui accident?

Dacă ai fost implicat într-un accident în timpul călătoriei în Austria, este important să îți păstrezi calmul. Înainte să ieși din mașină este indicat să pornești luminile de avarie. De asemenea, este obligatoriu ca persoanele care părăsesc autoturismul să poarte veste de protecție.

Un aspect important în toate staționările de urgență este amplasarea triunghiului reflectorizant la o distanță considerabilă de mașină. În cazul unui accident se recomandă contactarea serviciilor de urgență. De asemenea, poți folosi trusa de prim ajutor pentru a ajuta persoanele cu leziuni minore. Dacă mașina nu se mai poate deplasa, este indicat să apelezi la serviciul de tractări.

👉 Dacă ești în căutarea unor piese originale pentru mașina ta, nu uita că pe site-ul Autovit găsești o gamă variată de piese de schimb pentru toate tipurile de autovehicule.

Numere de urgență din Austria

Înainte de a pleca în călătorie prin Austria, este important să îți notezi în agendă numerele de care poți avea nevoie în cazul unui eveniment neplăcut. Astfel, le poți accesa mai rapid și scurtezi timpul în care se realizează intervenția.

Poliție 133
Pompieri 122
Salvare 144

Călătoriile în Austria au un farmec aparte, mai ales când alegi să le faci cu autoturismul propriu. Înainte de a pleca la drum, este important să îți echipezi mașina în mod corespunzător și să te interesezi de condițiile de trafic, cea mai bună rută și taxele de drum. În bagajul de drum este indicat să verifici dacă ai adăugat principalele acte de care ai nevoie la controalele rutiere din Austria. Pentru o vacanță de vis, informează-te înainte de plecare și echipează-te corespunzător.

Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)