
Exact 100 de zile au trecut de la momentul în care Opel, împreună cu Vauxhall, treceau din proprietatea GM în cea a Grupului PSA. Acest moment a fost marcat cu o conferință de presă în care figuri cheie ale celor două entități au oferit publicului viziunea asupra viitorului pentru cele două mărci.
Opel va intra rapid într-o perioadă de schimbări și se va reorganiza, atât la nivel logistic, cât și al gamei de modele și motorizări. Iată care sunt cele mai importante elemente ale planului pregătit pentru marca Opel.
- Numărul de platforme disponibile în interiorului mărcii va fi redus de la nouă, în momentul actual, la doar două, ambele aparținând Grupului PSA. Este vorba de platformele EMP2 și CMP. Astfel, familiile de motorizări se vor reduce de la 10 la 4, toate acestea fiind programate pentru a se întâmpla înainte de 2024.
- Până în anul 2020, Opel va lansa 9 modele noi. Printre acestea se numără noul Opel Corsa, care va avea o versiune full-electrică.
- Tot până în anul 2020, gama va cuprinde patru modele care vor beneficia de propulsie hibridă. Primul astfel de model este proaspăt prezentatul Opel Grandland X Plug-In Hybrid, lansat la Salonul Auto de la Frankfurt.
- Toate modelele Opel vor beneficia de propulsie electrică sau hibridă până în anul 2024.
- Centrul de testare de la Russelsheim va fi transformat într-un centru global de testare și dezvoltare pentru tot Grupul PSA. Aici se vor dezvolta tehnologii pentru mașina viitorului, de la sistemele autonome la cele de propulsie electrică sau cu pile de combustie.
- Niciuna dintre fabricile Opel nu va fi închisă, dar ele vor fi retehnologizate și reorganizate pentru a nu concura între ele.
- În acest moment, marca Opel se comercializează doar pe piața din Europa, însă există un plan pentru a intra pe 20 de noi piețe. Printre acestea se numără Brazilia, Arabia Saudită și China.
- Opel își propune să revină pe profit până în anul 2020, planul de afaceri fiind realizat la o cifră de vânzări de 800.000 de mașini pe an, în condițiile în care anul trecut Opel a vândut aproape un milion de mașini.
Planul propus este unul extrem de îndrăzneț și este menit să aducă pe profit o marcă foarte iubită, care deși a impresionat plăcut cu modelele sale, nu a reușit să fie profitabilă. Este interesant de urmărit dacă ADN-ul mărcii va rămâne viu, în condițiile în care platformele, motorizările și toată tehnologia va proveni de la Grupul PSA.