autovit.ro
B SECTIUNI

Impozitul auto: cum se calculează, unde îl achiți și care sunt mașinile pentru care plătești cel mai puțin

Fiecare deținător al unui mijloc de transport înmatriculat în România trebuie să plătească anual o serie de taxe, impozite și servicii obligatorii, prin care să-i fie permisă circulația pe drumurile publice. Impozitul auto este una dintre acele obligații financiare către stat, care trebuie suportată de aproape toți deținătorii unui autoturism, existând și câteva excepții.

De-a lungul timpului, legea a suferit multe modificări, iar anumiți proprietari de autovehicule au avut de plată sume cu mult mai mari decât în anii precedenți, pentru exact același model de mașină. 

În cazul în care dorești să-ți cumperi un autoturism, este important să cunoști și să înțelegi modul în care se calculează impozitul auto, eventualele scutiri de la plata impozitului, dar și valoarea acestuia, în funcție de modelul de mașină pe care vrei să-l achiziționezi. 

Ce spune legea despre plata impozitului auto
Cum se calculează impozitul și ce sumă ai de plătit la stat
Scutiri și reduceri de impozit auto
În ce cazuri speciale trebuie plătit impozitul auto
Cum poți plăti impozitul auto
Idei de mașini care îți vor genera cele mai mici costuri 

Ce spune legea despre plata impozitului auto

Cadrul legal pentru reglementarea impozitului auto poate fi găsit în Codul Fiscal, mai exact în capitolul IV – Impozitul pe mijloacele de transport în comun, la articolele 468-472. Potrivit legii, fiecare persoană care deține un mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în România va trebui să plătească un impozit pentru acesta, cu excepția cazurilor speciale, în care există alte prevederi. 

Tot în lege se mai precizează că impozitul auto trebuie achitat pentru întreaga perioadă în care vehiculul este înmatriculat sau înregistrat în România, pe raza localității în care persoana plătitoare își are domiciliul sau pe cea în care își desfășoară activitatea profesională (în cazul autovehiculelor deținute de firme). 

Cum se calculează impozitul și ce sumă ai de plătit la stat

În România, calculul impozitului auto în 2020 se stabilește în funcție de capacitatea cilindrică a motorului autovehiculului tău, exprimată în centimetri cubi. Coeficientul de calcul al impozitului este simplu de înțeles, iar valoarea datorată către stat crește cu o sumă fixă, în funcție de capacitatea cilindrică a fiecărui motor. Iată cum se calculează: 

Autoturisme cu o capacitate cilindrică a motorului cuprinsă între 1.000 și 1.600 cmc 

Posesorii de autoturisme cu o capacitate cilindrică a motorului de 1.000 cmc au de achitat un impozit anual de 40 de lei. Suma crește cu câte 8 lei, pentru fiecare 200 cmc pe care un motor îi are, după cum urmează: pentru un motor cu o capacitate cuprinsă între 1.001 și 1.200 cmc, impozitul va fi de 48 de lei, pentru unul între 1.201 și 1.400 cmc, valoarea va ajunge la 56 de lei, iar pentru un motor cu o capacitate ce pleacă de la 1.401 la 1.600, impozitul anual va fi de 64 de lei. 

Autoturisme cu o capacitate cuprinsă între 1.601 și 2.000 cmc 

Situația se schimbă atunci când vine vorba despre motoarele cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.601 cmc. Pentru acestea, impozitul va crește cu 19 lei, pentru fiecare 200 cmc, nu cu 8, ca în cazul anterior. 

Astfel, pentru o mașină cu un motor cuprins între 1.601 și 1.800 cmc, impozitul anual va fi de 171 de lei, iar pentru una cu un motor cuprins între 1.801 și 2.000 cmc, va trebui achitată suma de 190 de lei. 

Autoturisme cu capacitatea motorului cuprinsă între 2.001 și 2.600 cmc 

Costurile cu impozitul cresc considerabil pentru autoturismele înmatriculate în România care au o capacitate cilindrică a motorului mai mare de 2.000 cmc, iar valoarea va fi de 76 de lei, pentru fiecare 200 cmc pe care motorul îi are, după cum urmează: 

Pentru mașinile cu o capacitate cilindrică între 2.001 și 2.200 cmc, impozitul este de 836 de lei, pentru cele între 2.201 și 2.400, de 912 lei, iar pentru cele cu o capacitate cuprinsă între 2.401 și 2.600 cmc, se vor achita 988 de lei către stat. 

Autoturisme cu capacitatea motorului cuprinsă între 2.601 și 3.000 cmc 

Motoarele din această categorie sunt impozitate cu câte 153 de lei pentru fiecare 200 cmc, după cum urmează: 

Pentru o mașină cu un motor cuprins între 2.601 și 2.800 cmc, vei avea de plătit 2.142 de lei, iar pentru unul cu o capacitate cilindrică ce poate avea de la 2.801 cmc până la 3.000 cmc, va trebui să fii pregătit să plătești suma de 2.295 de lei. 

Mașini cu o capacitate cilindrică de peste 3.000 de cmc

Motoarele mari, de peste 3.000 de cmc, sunt cele mai taxate de statul român, iar pentru acestea, proprietarul va avea de achitat nici mai mult, nici mai puțin de 308 lei pentru fiecare 200 cmc ai motorului. Astfel, dacă ai în plan să-ți achiziționezi un Mercedes CL cu o capacitate a motorului de 5.400 cmc, ar trebui să te pregătești să plătești și impozitul anual de 8.624 de lei.

Impozitul la mașinile electrice și cele hibrid 

Mașinile electrice sunt total scutite de la plata impozitului auto, indiferent de puterea pe care acestea o dezvoltă. Dacă pentru o mașină electrică impozitul este 0, pentru o mașină hibrid, valoarea impozitului se stabilește de consiliul local, însă reducerea nu poate fi mai mică de 50% din impozitul pe care o mașină cu un motor termic cu o capacitate cilindrică similară l-ar avea de plătit. De exemplu, dacă ai alege să-ți cumperi o Toyota Prius cu o motorizare de 1.798 cmc, vei avea de plătit jumătate din impozitul de 171 de lei, impus pentru o mașină cu motor termic de aceeași capacitate. 

cum se calculeaza impozitul auto

Scutiri și reduceri de impozit auto

Cu excepția vehiculelor electrice, există anumite categorii speciale de vehicule scutite de impozite, în funcție de proprietarul lor sau de scopul pentru care sunt folosite. Astfel, pot fi scutite de impozit: 

  • Vehiculele istorice, definite conform legii în vigoare;
  • Vehiculele folosite pentru transportul stupilor;
  • Vehiculele care funcționează sub comanda Ministerului Educației sau a Ministerului Tineretului și Sportului;
  • Autovehiculele second-hand, înregistrate ca stoc de marfă și care nu sunt utilizate în interesul propriu al deținătorilor lor;
  • Autovehiculele deținute de organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale;
  • Autovehiculele fundațiilor înființate prin testament, menite să susțină acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural;
  • Mijloacele de transport deținute de firme, utilizate pentru transport public, în regim urban sau în afara localității;
  •  Mijloacele de transport folosite pentru intervenții, în situații de urgență;
  • Autovehiculele deținute de persoane cu handicap sau folosite pentru a transporta persoane cu handicap;
  • Mijloacele de transport deținute de veteranii de război sau de văduvele acestora.

De asemenea, beneficiază de o reducere de 50% a impozitului, persoanele domiciliate în anumite localități din Apuseni și din județul Tulcea. În județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara, există localități în care posesorii de autovehicule beneficiază de o reducere a impozitului auto și plătesc doar 50% din valoarea acestuia.

În ce cazuri speciale trebuie plătit impozitul auto

Există anumite situații în care vei fi nevoit să plătești impozit auto chiar dacă nu mai ești proprietarul de drept al respectivei mașini sau ai drept de folosință asupra unui vehicul, însă nu tu ești proprietarul. Iată care sunt cele trei situații: 

  • Te-ai hotărât să vinzi mașina – vânzătorul unei mașini trebuie să plătească impozit auto pentru tot anul în curs, indiferent de luna în care aceasta a fost vândută. De exemplu, dacă ai vândut o mașină în luna martie a acestui an, va fi nevoie să plătești impozitul auto pentru tot anul 2020, chiar dacă aceasta și-a schimbat proprietarul, iar cumpărătorul va începe să plătească impozit abia din anul 2021;
  • Ai cumpărat o mașină în leasing – chiar dacă nu ești proprietarul de drept al vehiculului, legea spune că ai obligația de a achita impozitul auto pentru acea mașină, în calitate de utilizator;
  • Radiezi mașina – la fel ca în cazul vânzării, dacă radiezi o mașină în luna martie a anului, va trebui să plătești impozitul auto până la finele anului în curs.

cum poti plati impozitul auto

Cum poți plăti impozitul auto

Impozitul auto poate fi achitat în două tranșe egale, anuale, care trebuie plătite până la data de 31 martie, respectiv 30 septembrie din anul în curs. Totuși, persoanele care aleg să achite integral impozitul până la 31 martie vor beneficia de o bonificație de 10% din partea statului. 

De asemenea, dacă suma impozitului anual pe care o ai de plătit este mai mică de 50 de lei, va fi nevoie să o achiți integral, până la data de 31 martie. 

Impozitul auto poate fi achitat la ghișeele Direcției generale de taxe și impozite, la sucursalele CEC Bank sau, după caz, la infochioșcuri. De asemenea, în anumite județe din țară, dar și în capitală, impozitul auto se poate achita chiar și la benzinării. 

Mai mult, poți achita online impozitul auto sau printr-un ordin bancar. 

Idei de mașini care îți vor genera cele mai mici costuri

Dacă îți dorești să-ți achiziționezi o mașină ușor de întreținut, cu un consum scăzut de carburant și care nu va genera costuri foarte mari cu asigurarea și cu impozitul, există foarte multe opțiuni care îți vor oferi, pe lângă aceste beneficii, și o experiență plăcută de condus, dar și o fiabilitate ridicată. În cele ce urmează, îți oferim câteva sugestii: 

masini care genereaza costuri mici

Ford EcoSport ST Line 1.0 Ecoboost

Acest SUV produs chiar la Craiova reprezintă o variantă excelentă de automobil economic. Cu un motor de doar 1.000 cmc, care dezvoltă, însă, 125 CP, pentru Ford EcoSport vei avea de plătit anual un impozit de doar 32 de lei. La acest lucru se adaugă și un consum surprinzător de mic, de doar 5,2 litri la suta de kilometri. Mașina vine cu o serie de dotări utile pentru traficul din România, are o ținută de drum acceptabilă și o gamă completă de sisteme de asistență, care o fac potrivită pentru aproape toate condițiile de drum. 

dacia sandero

Dacia Sandero 

În cazul în care îți dorești să cumperi o mașină la un preț mic, care este și simplu de întreținut, Dacia Sandero este modelul pe care îl căutai. Motorul de 0,9 litri TCe, care dezvoltă, însă, 90 CP, este suficient de puternic pentru a propulsa automobilul de o greutate cu puțin mai mare de o tonă. Iar impozitul pentru acesta este de doar 32 de lei. La acest lucru se adaugă și consumul mixt de 5 litri la suta de kilometri, dar și piesele ieftine. Poate că această mașină nu vine cu cele mai multe opțiuni, însă îți va garanta o experiență decentă de condus și se va dovedi ideală pentru persoanele care își doresc o mașină simplă, fiabilă și economică. 

mini one

Mini One

Dacă îți dorești o mașină tinerească, ce are un design ieșit din tipar și o motorizare decentă, dar care să nu-ți pună mari probleme în ceea ce privește costurile anuale, poți alege un Mini One. Dotată cu un motor de 1,2 litri, pentru care vei avea de plată un impozit de 48 de lei, dar care dezvoltă 102 CP, această mașină îți va oferi și un consum mixt mai mult decât decent, de 4,9 litri la suta de kilometri, conform producătorului. 

Fii la curent cu toate informațiile despre plata impozitului auto, pentru a cunoaște încă de la achiziția mașinii care este suma pe care o vei datora statului și pentru a putea respecta datele limite de plată, astfel încât să nu generezi penalități. 

 Sursa Foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)