autovit.ro
B SECTIUNI

Încep controalele pentru anvelopele de iarnă

Chiar dacă în anumite orașe încă nu a nins, zăpada și gheața au cuprins săptămâna trecută numeroase zone din țară, în special la munte. De aceea, Poliția Rutieră a întreprins numeroase controale pentru a vedea dacă șoferii ce pornesc la drum în zonele afectate respectă legislația în vigoare și au montate anvelope de iarnă sau anvelope all-season.

 

Este important de știut că, în cazul în care nu vă echipați corespunzător automobilul pe timpul iernii riscați o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte, care se traduce printr-o amendă de la 945 la 2.100 de lei. În plus, agentul care întocmește amenda va reține și certificatul de înmatriculare. Recuperarea acestuia va implica bani și mult timp, astfel încât este bine să evitați această situație. Însă, mai important decât amenda este siguranța proprie și a pasagerilor din mașină. Anvelopele de iarnă de bună calitate sunt singurele care oferă nivelul de siguranța optim pe zapadă sau gheață. Am vorbit anterior, în articolul de aici, despre diferențele dintre anvelopele de iarnă și cele all-season. Cele din urmă sunt legale pe timp de iarnă, dar nu se ridică la nivelul unei anvelope dedicate de sezon în ceea ce privește perfomanțele.

În perioada sărbătorilor, controalele efectuate de Poliția Rutieră se vor intensifica, în special în săptămânile de concediu, când lumea pleacă spre stațiunile de munte. Reprezentanții Poliției Rutiere afirmă că încă există șoferi care se miră atunci când sunt înștiințați de faptul că trebuie să își echipeze mașina cu avelope de iarnă.

iarna

Anvelope de iarnă în țările din Europa

În cazul în care pleci din țară este bine de știut că majoritatea țărilor europene au legi cu privire la anvelopele de iarnă, cu amenzi extrem de ridicate. De exemplu, Austria, o destinație apreciată de români în sezonul de ski, impune obligativitatea de a utiliza anvelope de iarnă în perioada 1 noiembrie – 15 aprilie, cu o adâncime minimă a profilului de 4,0 milimetri. Spre exemplu, în România, profilul minim impus de lege pentru anvelopele de iarnă este de doar 1,6 mm, astfel că o anvelopă uzată, dar legală în România, poate fi considerată necorespunzătoare în Austria. De aceea, verificați cu atenție starea anvelopelor înainte de a părăsi țara, în Europa profilul minim impus fiind de 3,0 milimetri în majoritatea țărilor.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)