autovit.ro
B SECTIUNI

Intransigenta sau “exces”?

Asa cum se stie, raliurile sunt o ramura a sportului cu motor unde este nevoie ca cei doi membri ai echipajului sa fie posesori de carnet de conducere valabil.
Asta din cauza ca acest sport prezinta particularitatea ca pe etapele de legatura masinile de concurs evolueaza pe drumuri cu circulatie deschisa. Evident, pe aceste portiuni, echipajele trebuie sa respecte legislatia rutiera, actul sportiv fiind limitat la probele speciale, unde circulatia este inchisa.

De-a lungul timpului si in anumite tari – inclusiv in Romania cu incepere din 2010-, au existat “relaxari” ale autoritatilor in ceea ce priveste posibilitatea ca un pilot ce nu are inca 18 ani si deci nu poate fi posesor de permis, sa poata lua startul intr-un raliu, cu conditia ca pe etapele de legatura la volanul masinii sa se afle copilotul acestuia si acesta sa aiba permis valabil.

Deci, prin aceasta derogare/intelegere/relaxare, se intelege/accepta/recunoaste faptul ca strict pe probele speciale nu ai nevoie de carnet! Nu?

Si atunci, poate-mi explica mie cineva, eventual de la Politie, de ce daca pilotului Solberg i s-a luat carnetul pe motiv de exces de viteza, nu i s-a permis sa piloteze STRICT pe aceasta ultima proba speciala si a fost nevoit sa cedeze volanul copilotului sau si sa piarda astfel locul 4 in clasamentul general in favoarea lui Ogier?

Si, in loc de incheiere, sa stiti ca sunt un sustinator al aplicarii legii. Insa cred ca orice problema trebuie sa poata fi privita si usor nuantat. Adica, un pilot de top, fost campion mondial este prins in timpul unei etape de legatura cu viteza prea mare. S-o fi impunand chiar asa o masura drastica? Suspendarea permisului? Adica, domnule subofiter, chiar asa domle? Trebuia Petter sa fie dat de exemplu la gazeta de perete de la voi de la postul de politie? Sau mata? O fi vreun premiu in joc? Cine-l prinde pe Petter mergand cu viteza?

Mie-mi miroase a usor exces sau maxima rigiditate. Voi decideti…

Ar fi interesant de facut un exercitiu de imaginatie despre cum s-ar fi desfasurat acest “incident” in Romania!

13 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)