autovit.ro
B SECTIUNI

Întreţine corect sistemul de iluminare

Sistemul de iluminare al maşinii este unul dintre cele mai importante sisteme de siguranţă ale automobilului pe care îl conduceţi. Dacă acesta nu este întreţinut corect şi reglat corespunzător vă puteţi pune în pericol viaţa dumneavoastră, a pasagerilor şi celorlalţi participanţi la trafic.

Evident că în primă instanţă trebuie verificat ca orice bec al sistemului de iluminare să funcţioneze la intensitatea corectă. De asemenea, anumite modele de faruri reflectă lumina produsă de bec cu ajutorul unei oglinzi, care după o utilizare îndelungată se poate mătui, iar lumina reflectată este diminuată corespunzător cu uzura. Verificarea acestora se poate face într-un service specializat.

În timp, datorită utilizării autovehiculului pe drumuri cu denivelări, un far reglat iniţial corect se poate decalibra şi astfel fascicolul de lumina este direcţionat în alt unghi decât cel corect. Zona iluminată nu mai este la fel de generoasă, lumina putând fi concentrată într-o singură zonă, lucru periculos în special când vine vorba depistarea pietonilor care pot intra pe timp de noapte pe carosabil. Chiar dacă lumina pare că este suficientă, decalibrarea unui far poate deranja participanţii la trafic şi de aceea trebuie luate măsuri. Există service-uri auto care pot rezolva această problemă destul de uşor. Preţurile nu sunt ridicate pentru operaţiunea de reglare a farurilor şi variază între 60 şi 120 de lei, în funcţie de service-ul în care mergeţi. Durata operaţiunii nu este nici ea îndelungată şi poate varia de la câteva minute la maxim o ora, în funcţie de modelul maşinii. De aceea, este recomandat să faceţi această operaţiune când sesizaţi chiar şi cel mai mic semn că sistemul de iluminare nu mai este reglat corect. Este rapidă, necostisitoare, dar are un impact major asupra siguranţei atunci când se rulează pe timp de noapte.

bec halogenTrebuie acordată o mare atenţie şi folosirii corecte a luminilor. În funcţie de încărcarea maşinii la fiecare deplasare, reglaţi nivelul de iluminare pe înălţime al farurilor, astfel încât să nu deranjaţi conducătorii auto ce vin din sens opus (la modelele care au ajustare manuală pentru înălţime). De asemenea, folosiţi luminile de ceaţă doar atunci când condiţiile atmosferice o impun. Nu sunt rare cazurile când întalnim în trafic maşini cu luminile de ceaţă aprinse, atât în faţă, cât şi în spate, pe vreme senină. Acestea pot fi foarte deranjante şi chiar periculoase pe timp de noapte. Este important de ştiut că dacă circulaţi pe ceaţă deasă nu trebuie folosită faza lungă, deoarece afectează vizibilitatea, uneori fiind util ca şi faza scurtă să fie oprită, dacă autovehiculul are proiectoare de ceaţă.

Încercaţi să aveţi tot timpul în maşină un set de becuri de rezervă pentru autovehiculul cu care circulaţi, mai ales dacă plecaţi la drum lung pe timp de noapte.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)