
Unul dintre brandurile auto centenare, pe care europenii și le doresc cel mai mult, vine dintr-una dintre cele mai respectate țări, la nivel mondial. Cu un nume ce trimite la zeitatea supremă a mitologiei persane, compania niponă Mazda și-a început povestea în Hiroshima și a trecut peste tragedia nucleară a acestui loc, împreună cu supraviețuitorii orașului. Salvată de un munte din proximitate, care a preluat o mare parte a șocului, fabrica japoneză a trecut cu bine și peste câteva raiduri aeriene. Acestea nu au fost singurele peripeții pe care Mazda le-a avut în drumul către succesul de care se bucură azi modele precum 6, CX-30 sau MX-5.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME
Care au fost începuturile companiei
În industria auto, multe dintre marile companii nu au avut ca principal produs automobilele. Este și cazul companiei Mazda, care și-a început activitatea în 1920, sub numele de Toyo Cork Kogyo Co., Ltd., ca producător de plută sintetică. Începând cu 1927, pe măsură ce pluta naturală a cucerit piața de profil, Toyo Cork Kogyo Co., Ltd. trece la producția de vehicule cu trei roți, iar un an mai târziu, apare pe piață primul vehicul cu numele pe care azi îl recunoaștem cu toții: Mazda GO. 1936 este anul în care apare primul prototip al unui automobil Mazda, un model compact, cu patru locuri. Al Doilea Război Mondial pune pauză planurilor companiei, care își vede fabrica transformată în spital de urgență. Banda de producție a fost repornită la sfârșitul anului 1945, iar până în 1960, oferta companiei a constat în vehicule cu trei roți, van-uri și camioane cu o capacitate maximă de o tonă.
Vezi categoria noastră de ▶ PIESE
Cum a debutat Mazda în industria auto
La fel ca alți producători titrați din ziua de azi, Mazda a pornit cu pași mărunți pe drumul către statutul unui brand aspirațional. Pentru a face față cerințelor aparte pe care ar fi trebuit să le îndeplinească pentru a trece de la vehicule comerciale ușoare la automobile, inginerii japonezi au adoptat o nouă strategie. La inițiativa lui Tsuneji Matsuda, întemeietorul mărcii, fabrica a fost dotată cu sisteme de management computerizat, sub egida Pyramid Vision. Conceptul era unul larg, ce prevedea extinderea graduală a varietății de produse oferite de Mazda. Planurile japonezilor au dat roade în 1960, odată cu nou-născutul Mazda R360.
Aceasta a fost prima mașină de pasageri care a purtat logo-ul Mazda, iar succesul ei a deschis calea pentru modele precum Carol 360, Familia 800 sau Luce, aceasta din urmă fiind desemnată de Bertone. În 1967, Mazda depășește statutul de producător național și demarează vânzările în Norvegia, iar doi ani mai târziu, își stabilește un cap de pod în Germania, prin prezența la Salonul Auto de la Frankfurt. 1968 și 1970 marchează intrarea Mazda pe piața canadiană, respectiv pe cea nord-americană. Diferența emblematică dintre Mazda și ceilalți producători a fost, pentru mulți ani, opțiunea japonezilor pentru motoarele rotative, de tip Wankel.
Vezi categoria noastră de 👉 MOTOCICLETE
Ce modele Mazda au scris istorie
Japonezii s-au impus treptat pe piața mondială a producătorilor auto de prestigiu, iar succesul lor a fost construit cu răbdare, din câteva cărămizi foarte solide. Lansată în 1967, Mazda Cosmo era un coupé cu design de supercar, la vremea aceea, și una dintre primele mașini echipate cu un motor Wankel cu două rotoare. Sportiva a făcut performanță în competiții găzduite pe renumitul circuit Nürburgring.
Mazda 323 a devenit unul dintre cele mai vândute modele de import din Germania, imediat după debutul realizat în 1972. Numele mașinii a fost ales de directorul Masayuki Kirihara în timpul unei șederi la un hotel din Düsseldorf, iar sursa de inspirație a fost numărul de pe ușa camerei în care a fost cazat. Atât de mare a fost succesul lui 323, încât Mazda a intrat în topul 10 al celor mai importanți producători de mașini, la nivel mondial, în 1975.
Prezentat în 1978, 626 a reprezentat un pas în față pentru japonezii din Hiroshima, care deja aspirau la prestigiul producătorilor din Germania. Cu o direcție care utiliza toate roțile, o fiabilitate cu nimic mai prejos decât cea a brandurilor cu pretenții, dar cu un preț sub cel al concurenței, acest model a fost comercializat, pe parcursul a șase generații, într-un număr de peste patru milioane de exemplare.
Renumita Mazda RX-7 a fost lansată în anul 1978, iar combinația dintre motorul rotativ, amplasat în spatele punții frontale, și dimensiunile compacte a făcut din acest model unul dintre coupé-urile japoneze iconice. Cei care nu erau deja fanii acestui model au avut șansa să se îndrăgostească de el odată cu seria de filme Fast & Furious, în care RX-7 a avut un rol important.
Istoria Mazda nu ar fi completă fără roadster-ul MX-5. Prezentat pe pământ american, la Salonul Auto de la Chicago, acesta este cel mai vândut cabriolet din lume, cu peste un milion de exemplare livrate pasionaților. Prima generație MX-5 a apărut în 1989, iar astăzi, mașina fără foarte mulți cai-putere, dar cu tone de șarm, a ajuns la al patrulea capitol.
Unul dintre brandurile pe care mulți pasionați și le doresc reprezintă o ofertă tentantă și pe piața vehiculelor rulate. Cu un istoric de service exemplar și cu o întreținere judicioasă, o Mazda poate dovedi o fiabilitate greu de atins de mulți dintre concurenți.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.