
Condusul autoturismului este una dintre cele mai relaxante activități. Nu însă și atunci când vremea este rea, iar afară plouă sau ninge. Este momentul în care pornești ștergătoarele la viteză maximă pentru a mai putea vedea ceva prin parbriz. Sunt o invenție extrem de utilă, iar în acest articol vei afla câteva povești uimitoare despre ele.
- Mary Anderson, femeia care a inventat ștergătorul de parbriz
- Îmbunătățiri aduse ștergătoarelor de parbriz
- Ștergătorul de parbriz, motiv de procese în instanță
- Ștergătoarele din zilele noastre
- Cum se întrețin ștergătoarele de parbriz și la cât timp se schimbă
Mary Anderson, femeia care a inventat ștergătorul de parbriz
Istoria ștergătorului de parbriz începe dinainte ca mașinile să fie produse în serie. Celebrul Ford Model T, care i-a convins pe tot mai mulți dintre americani să își cumpere autoturisme personale, a apărut în 1908. Cu cinci ani înainte, au fost înregistrate nu mai puțin de 3 brevete pentru ștergătoarele de parbriz. Unul dintre ele i-a aparținut lui Mary Anderson care, în timpul unei plimbări cu mașina prin New York, a observat că șoferul era nevoit să scoată capul afară pentru a vedea pe unde merge, în timpul unei ninsori puternice. Era o practică obișnuită pentru acele vremuri, în care deplasarea cu trăsura era o modalitate mult mai populară de transport.
În acel moment, lui Mary Anderson i-a venit ideea de a inventa primele ștergătoare de parbriz. Acestea erau fabricate din lemn și cauciuc și erau activate manual cu ajutorul unei tije situate în interiorul mașinii. Pe 10 noiembrie 1903, Mary și-a înregistrat invenția la Oficiul pentru Brevete și Mărci din SUA, sub denumirea de Dispozitiv de curățare a geamurilor. Mulți au considerat ștergătoarele inutile și chiar un element de distragere a atenției șoferilor, așa că, inventatoarea nu s-a bucurat de succes. Nicio companie n-a vrut să-i producă ștergătoarele în serie, iar brevetul i-a expirat înainte de a-l putea valorifica.
Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME
Îmbunătățiri aduse ștergătoarelor de parbriz
Ștergătorul activat manual al lui Mary Anderson era destul de departe de sistemele moderne folosite în zilele noastre. O altă femeie este cea care a adus îmbunătățiri simțitoare. În 1917, Charlotte Bridgwood a obținut un brevet pentru Ștergătorul de parbriz electric pentru vreme rea. Acesta este considerat primul ștergător acționat electric din istorie și a reprezentat un mare salt tehnologic. Designul invenției lui Charlotte încorpora role, în loc de lamele, așa că nici ea nu s-a îmbogățit de pe urma ștergătoarelor.
O variantă mult mai bună a fost lansată în 1922, de frații William și Fred Folberth. Designul cu lamele era mai practic, iar aerul evacuat de motoarele mașinilor acționa ștergătoarele. Prin urmare, viteza acestora depindea de cât de tare sau de încet se deplasau autoturismele.
Una dintre cele mai de succes companii producătoare de ștergătoare de parbriz a fost Tri-Continental Corporation, cunoscută și sub denumirea de Trico, fondată de John R. Oishei. Acesta s-a hotărât să îmbunătățească ștergătoarele, după ce a lovit un biciclist cu mașina, din cauza vizibilității scăzute. Brațele de acționare ale ștergătoarelor lui Oishei erau prevăzute cu arcuri care le țineau lipite de parbriz. Din acel moment, popularitatea acestor sisteme de curățare a parbrizelor a crescut. În 1926, Bosch a introdus pe piață ștergătorul pentru lunetă.
Vezi categoria noastra de ▶️ PIESE
Ștergătorul de parbriz, motiv de procese în instanță
Un alt moment important în istoria ștergătorului de parbriz a venit la începutul anilor ‘60. Profesorul Robert Kearns le-a prezentat celor de la Ford un nou model de ștergătoare, care funcționau intermitent. Invenția sa era inspirată de pe urma unui accident pe care îl suferise în noaptea nunții. Nu mai putea vedea cu unul dintre ochi, după ce se lovise cu dopul unei sticle de șampanie. Din cauza problemei de vedere, îi era foarte greu să mai conducă atunci când ploua. Așa a realizat că ștergătoarele ar putea imita felul în care oamenii clipesc și a brevetat sistemul intermitent, cu mai multe viteze de funcționare.
Invenția sa a fost instalată pe milioane de mașini din întreaga lume. Kerns a obținut mai multe brevete, dar nu a primit bani din partea producătorilor de autoturisme. Și-a căutat dreptatea în instanță. A câștigat câteva zeci de milioane de dolari în urma proceselor, dar sănătatea mintală și viața personală i-au fost profund afectate.
Ștergătoarele din zilele noastre
În zilele noastre, ștergătoarele își fac treaba excelent, iar șoferilor le este ușor să se descurce în condiții de vizibilitate scăzută. Există în continuare noi tehnologii în curs de dezvoltare. Spre exemplu, Tesla a patentat ștergătoarele cu laser. Denumirea sub care s-a înregistrat brevetul este foarte lungă: Sistem de curățare cu impulsuri laser a resturilor acumulate pe suprafețe din sticlă, regăsite pe vehicule și panouri fotovoltaice.
Nu se știe exact cum vor funcționa aceste ștergătoare revoluționare, dar sunt șanse ca ele să fie implementate pe Cybertruck. Prototipul noului model de Tesla a fost văzut în luna decembrie a anului trecut și era dotat cu un ștergător de parbriz imens. „Este ceea ce mă deranjează cel mai mult și pe mine”, a scris Elon Musk pe Twitter, ca răspuns la comentariile despre dimensiunea masivă a ștergătorului. Rămâne de văzut ce inovații vor apărea pe Cybertruck, a cărui lansare a fost deja amânată de două ori până acum.
Descoperă 👉 masinile noi de pe AUTOVIT.RO
Cum se întrețin ștergătoarele de parbriz și la cât timp se schimbă
Am lăsat la final și câteva informații de ordin practic. Durata de viață a ștergătoarelor este variabilă și depinde de mai mulți factori. În momentul în care nu mai funcționează, încep să scoată sunete greu de suportat și nu mai au aceeași eficiență în caz de vreme rea.
Pentru a le întreține corespunzător, este indicat să fie curățate cât mai des și să fie ridicate pe timpul nopții, atunci când afară este ger. Vremea extremă este principalul adversar al ștergătoarelor. Atât soarele puternic, cât și înghețul pot afecta materialul de pe lamele.
Partea bună este că ștergătoarele au prețuri rezonabile și sunt ușor de schimbat. Aceasta este pe scurt istoria lor. Rămâne de văzut cum vor evolua în anii următori.
Citește și ▶️ Dacia Duster vs. Suzuki Vitara: avantaje și dezavantaje
Sursa foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.