autovit.ro
B SECTIUNI

Lamborghini Cala, o supersportiva care nu exista

Desi suna destul de ciudat, cam asa s-ar rezuma istoria acestui minunat supercar care poate fi pilotat doar in lumea virtuala. Anuntat in primavara anului 1995 la Salonul Auto de la Geneva ca fiind succesorul lui Jalpa, Lamborghini Cala nu a intrat niciodata in productia de serie. Pai daca era functional si arata atat de bine, care au fost motivele abandonarii acestui proiect?

In anul 1995, Lamborghini Cala era pregatit sa inlocuiasca “batranul” Jalpa, insa din cauza gravelor probleme financiare prin care a trecut in acele vremuri brand-ul italian, proiectul a fost stopat. Insa fanii marcii pot conduce virtual Lamborghini Cala prin intermediul jocului “Need For Speed II” realizat de Electronic Arts doi ani mai tarziu.

Proiectat de celebrul designer auto Giorgetto Giugiaro (Italdesign), Lamborghini Cala detinea toate atributele esentiale ale unui adevarat supercar capabil sa rivalizeze cu modelele Ferrari: structura din aluminiu, caroserie din fibra de carbon, motor V10 de 400 CP si un design deosebit de provocator.

Interesant este ca doar cativa jurnalisti au avut ocazia de a testa unul dintre cele trei exemplare fabricate. Acestia au catalogat modelul Cala ca fiind demn de reputatia brand-ului Lamborghini, mai ales prin tinuta de drum excelenta si performantele dinamice de top: demaraj in plaja 0-100 km/h in doar 5 secunde si o viteza maxima de 289 km/h… Tot acesti privilegiati care au avut ocazia sa testeze Lamborghini Cala au mai apreciat ergonomia cock-pit-ului, net superioara modelului Jalpa.

Din pacate, dupa ce Audi a preluat compania Lamborghini, proiectul nu a mai fost de actualitate si astfel s-a pierdut in sertarele fabricii din Sant’Agata Bolognese. Dealtfel, noua conducere chiar a renuntat la colaborarea cu Italdesign, optand pentru nu mai putin faimoasa casa Bertone. Totusi in vremurile noastre prototipul Cala mai exista, un exemplar din cele trei fabricate putand fi admirat la muzeul companiei Italdesign.

Ce parere aveti acest supercar care nu a avut sansa sa fie introdus in productia de serie? Ar fi putut sa fie un rival puternic pentru modelele Ferrari din acele vemuri?

9 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)