autovit.ro
B SECTIUNI

Land Rover dezvoltă un sistem ce va permite detectarea gropilor și denivelărilor

Britanicii de la Jaguar și Land Rover au anunțat dezvoltarea unui sistem ce va permite detectarea gropilor din drum. Sistemul va înregistra poziția denivelării și va partaja această locație cu alte automobile. Tehnologia este momentan în fază de testare, dar nu este exclus să o vedem ca echipare opțională pe modelele viitoare.

 

Grupul britanic Jaguar Land Rover lucrează la dezvoltarea unui sistem ce va permite viitoarelor modele să detecteze și să reacționeze la gropile sau denivelările di din drum. În prezent, britanicii testează sistemul care este deja capabil să detecteze prezența gropilor sau a gurilor de canal descoperite.

groapaSistemul folosește un set de senzori și camere video care scanează suprafața de rulare. Dacă senzorii detectează o denivelare majoră sau groapă în drum, unitatea centrală poate comanda suspensiilor active să își modifice setarea pentru a putea trece eficient peste denivelarea din drum. Deocamdată, sistemul poate detecta o groapă doar în momentul în care aceasta este în apropierea vehicului. În viitor, sistemul va anticipa apropierea unei denivelări, va reacționa prin reglarea suspensiei și va marca poziția respectivei denivelări, iar prin intermediul unui sistem cloud, îi va putea avertiza și alți șoferi despre prezența pericolului. De asemenea, datele vor fi trimise și către autoritățile locale (pentru început în Marea Britanie) pentru ca acestea să poată prioritiza repararea drumurilor publice.

În prezent există aplicații de smartphone precum Waze care folosesc informații de la public pentru a avertiza participanții la trafic despre prezența a diferite pericole pe drum. Revenind la tehnologia Jaguar Land Rover, grupul britanic testează extensiv prin intermediul unei flote de modele Range Rover Evoque echipate cu camere video care monitorizează permanent suprafața de rulare. Grupul britanic spune că această tehnologie, pe care o numește momentat “Pothole Alert” îi va ajuta pe automobiliști să econominească milioane de euro prin evitarea penelor de cauciuc, a avariilor rezultate în urma unui impact cu o groape și prin evitarea accidentelor.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)