autovit.ro
B SECTIUNI

Masini de colectie: Lamborghini Miura

Lansata in anul 1966 si fabricata pana in 1972, Miura a “electrocutat” intreaga lume auto si a intrat in istorie ca un adevarat simbol al constructorului italian.

Frumoasa bestie

Lamborghini Miura a fost primul GT de serie dotat cu motor amplasat central si care se baza pe prototipul Miura P400. Caroseria fluida conceputa de nu mai putin celebra casa de design Bertone a fost in acele vremuri complet revolutionara, ca de altfel intreg coupe-ul cu doua locuri.

O adevarata revolutie

Inovatia nu a fost adusa numai in plan estetic… Propulsorul lui Miura este construit din aliaj usor si montat transversal in pozitie centrala. Prin viteza maxima dezvoltata de 280 km/h, Miura a fost pentru acele vremuri cel mai rapid automobil din lume. Motorul cu arhitectura 12 cilindri dispusi in V de 3.929 cmc dotat cu patru carburatoare Weber dublu corp, dezvolta o putere maxima de 350 CP! Mai mult, acest propulsor este derivat direct din competitiile auto, fiind rodul eforturilor inginerilor Dallara si Stanzani prin proiectul din 1964 la care au participat si inginerii lui Ferrucccio Lamborghini.

Lamborghini Miura vs. Ferrari…

Pentru a va contura o idee despre ce a reprezentat Lamborghini Miura pentru acele vremuri trebuie sa vizionati filmuletul de mai jos in care vedeta articolului se intrece cu un Ferrari 250 GT Spyder California. Cine credeti ca iese invingator?

Desenat de catre casa Bertone, Lamborghini Miura a facut parte din “frumusetile” istoriei auto. Obiectivul a fost strict publicitar si astfel modelul a fost cedat producatorului Zinc pentru a o expune la diverse Saloane Auto din Statele Unite sub denumirea de ZN-75. Mai mult, Lamborghini Miura a aparut chiar si in filmul “The Italian Job” (1969), un adevarat film de colectie:

Mai trebuie spus ca pana in anul 1972, Lamborghini Miura a fost fabricat in nu mai putin de 765 de exemplare si trei versiuni: Miura 400 (350 CP), Miura 400S (370 CP) si Miura 400 SV (385 CP).

Daca ati vazut cumva o asemenea frumusete pe strada sau stiti mai multe despre Lamborghini Miura, haideti sa completam impreuna acest material…

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)