autovit.ro
B SECTIUNI

Mazda va lansa primul motor pe benzină care va utiliza principiul de aprindere prin compresie

În anul 2011, Mazda anunța una dintre cele mai importante și coerente puneri în scenă a unui grup de tehnologii, reunite sub denumirea SkyActiv. Acestea vizau caroseria, trenul de rulare, motorizările, cutiile de viteză și aproape tot ceea ce regăsim la un model Mazda de generație nouă. Rezultatul? În acest moment, Mazda are o gamă de modele bazate pe tehnologii solide, extrem de apreciate de publicul larg. Însă, acum este timpul pentru SkyActiv-X, un motor unic în industria auto, care va ajunge pe mașinile de serie în 2019.

 

În cadrul strategiei Sustainable Zoom-Zoom 2030, alături de alte planuri pentru viitoarea decadă, Mazda a anunțat că va lansa un motor unic în industria auto. Sub denumirea SkyActiv-X, propulsorul este primul comercializat în serie care folosește aprinderea prin compresie, în interiorul său amestecul de aer și combustibil aprinzându-se spontan prin compresia pistonului.

Metoda nouă de combustie, denumită Spark Controlled Compression Ignition, a surmontat două probleme care împiedicau comercializarea motoarelor pe benzină cu aprindere prin compresie: maximizarea zonei în care aprinderea prin compresie este posibilă și obținere unei tranziții ușoare între aprindere cu scânteie și cea prin compresie.

Mazda 6 motor 2.2 mzr-cd

Această nouă metodă de combustie patentată combină avantajele motoarelor pe benzină și diesel pentru a obține performanțe extrem de bune ce țin de ecologie, putere și accelerație. Aprinderea prin compresie și un compresor montat pentru a îmbunătăți economia de combustibil livrează un răspuns superior al motorului și cresc cuplul cu 10-30% față de generația actuală de motoare pe benzină SkyActiv-G.

Aprinderea prin compresie permite o ardere cu amestec foarte sărac, care îmbunătățește eficiența motorului cu până la 20-30% față de generația curentă SkyActiv-G și cu până la 35-45% față de motorul Mazda pe benzină cu aceeași cilindree din 2008. Cu o eficiență ridicată pe o plajă largă de rotații și paliere de sarcină, motorul permite mai multă flexibilitate în selectarea vitezelor, oferind atât economie de combustibil cât și performanțe de condus mai bune.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)