autovit.ro
B SECTIUNI

Motociclete sunt la putere și pe piața vehiculelor second-hand

Când lanțurile mondiale de aprovizionare se lovesc de criza semiconductorilor și oferta de masini noi este tot mai limitată, din ce în ce mai mulți șoferi se orientează și către piața motocicletelor. Această tendință prinde avânt și de idealul multor șoferi de a conduce într-o bună zi și o motocicletă.

Sunt motocicletele second-hand o investiție riscantă? Cu cât este mai probabil ca un motor să fi fost implicat în trecut într-un accident, cu atât cumpărătorii de motoare calculează cu mai multă atenție următoarea mișcare. Dar cât de răspândite sunt escrocheriile cu motociclete rulate și cum le pot evita cumpărătorii? Hai să aflăm.

Despre kilometrajul real, ca de la motor la motor

Potrivit lui Šarūnas Kezys, un experimentat cascador de motociclete, un kilometraj de 100.000 sau 200.000 km nu este mult pentru o mașină uzată, dar sunt cifre mari pentru o motocicletă.

Datul kilometrajului înapoi la motociclete este o practică la fel de comună ca la mașini. Dacă verificați online anunțurile de motociclete second-hand veți descoperi și kilometraje între 10.000 și 20.000 km. În realitate, kilometrajul real poate fi de 10 ori mai mare – spune Kezys.

Chiar și conducătorii profesioniști se pot înșela și pot cumpăra o motocicletă deteriorată.

Am cumpărat o dată o motocicletă de la o persoană pe care o cunoșteam, așa că nu am inspectat-o temeinic. Ulterior am observat că avea cadrul sudat din două piese separate, ceea ce înseamnă că motocicleta suferise un accident puternic. Când m-am uitat mai atent, mi-am dat seama și de faptul că unele piese nu erau originale și altele lipseau complet. De asemenea nici roțile nu erau reglate corect. Dacă aș fi știut toate acestea înainte, nu aș fi cumpărat motocicleta respectivă sau măcar aș fi negociat puternic prețul – își amintește Kezys.

Cunoașterea kilometrajului real al unui vehicul poate ajuta și la planificarea următoarei revizii. Dacă kilometrajul este modificat, șoferii nu știu cu precizie când ar trebui schimbate componente ale motocicletei.

👉 Câți șoferi, tot atâtea preferințe. Vezi  Tipuri de motociclete pentru pasionații de adrenalină și cum alegi modelul potrivit ție. 

De la rapoarte auto la motociclete echipate cu istoric

Prietenii de la carVertical, platforma care prezintă rapoarte cu istoricul auto, și-a extins recent portofoliul și oferă rapoarte complete, inclusiv pentru motociclete.

Șoferii pot verifica dacă kilometrajul a fost dat înapoi, dacă motorul a fost înregistrat ca fiind furat, dacă modelul a suferit rechemări în fabrică sau daune, numărul proprietarilor anteriori și chiar fotografii înregistrate în sistem. Tot ce trebuie să facă un cumpărător este să introducă numărul VIN al motocicletei pe site și un raport va fi generat pe loc.

Iar dacă motocicleta provine dintr-un anunț de pe autovit.ro, lucrurile sunt și mai simple. Codul VIN poate fi preluat din secțiunea dedicată din anunț sau poate fi cerut rapid vânzătorului în chat pentru ca mai apoi să fie inserat în secțiunea Vezi istoric auto.

De când carVertical și-a început activitatea, în urmă cu câțiva ani, clienții noștri au solicitat continuu și posibilitatea de a verifica istoricul motocicletelor. Cu toate acestea, introducem noi produse pe piață numai atunci când dispunem de suficiente date. În 2022 am atins în sfârșit acest moment. Acum avem suficiente date pentru a le oferi clienților rapoarte complete despre istoricul motocicletelor – spune Rokas Medonis, CEO carVertical.

Verificarea istoricului moto permite cumpărătorilor să afle foarte multe lucruri despre o motocicletă, fără să se deplaseze la vizionare, ceea ce simplifică simțitor procesul de cumpărare. De exemplu, dacă un motor a suferit un accident grav, deseori nici măcar nu merită timpul și efortul de vizionare.

3 motive pentru care este important istoricul motocicletei

În timp ce șoferii de mașini devin tot mai pregătiți pentru posibilitatea existenței unor daune ascunse, a fraudării kilometrajului și a altor escrocherii, pasionați de motociclete pot lăsa idealul deținerii unei motociclete la un preț accesibil să le întunece judecata în momentul achiziției.

Un raport care prezintă istoricul detaliat al motocicletei le permite șoferilor să verifice dacă au existat daune, citiri anterioare ale kilometrajului, dacă motorul este înregistrat ca fiind furat, istoricul de service și chiar să vadă câteva fotografii din trecut cu motocicleta.

Cum ajută toate aceste informații la alegerea unei motociclete rulate?

  1. Obținerea unui preț mai bun. Dacă cunoști istoria adevărată a motocicletei, ai o monedă de schimb în negociere și obții un preț mai bun.
  2. Evitarea escrocilor. Este posibil ca o motocicletă de 10 sau 20 de ani să fi avut mai mulți proprietari, mai multe avarii și diverse probleme ascunse. Un raport privind istoricul motocicletei minimizează riscul de a fi înșelat și de a plăti în exces.
  3. Identificarea motocicletelor care sunt în stare proastă. Dacă o motocicletă a suferit un accident grav, este posibil ca aceasta să nu mai fie deloc sigură la condus. Totuși, un mecanic priceput poate transforma un autovehicul avariat într-o piesă de artă. Se poate ca o motocicletă să sufere daune într-o țară și apoi să fie scoasă la vânzare în alta. Un raport care prezintă istoricul moto dezvăluie în ce țară a fost înmatriculată motocicleta anterior și dacă a suferit accidente.

Cu toate acestea, o verificare a istoricului motocicletei nu înlocuiește o inspecție amănunțită din partea mecanicului. Unele deteriorări sau uzura timpului nu vor apărea în nici un raport, așa că cel mai bine este să apelăm mereu la sfaturile profesioniștilor.

Până data viitoare, condu și cumpără în siguranță!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)