autovit.ro
B SECTIUNI

Un nou record negativ pentru piata auto

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) a dat publicitatii raportul evolutiei pietei autovehiculelor noi in primele cinci luni ale anului. Iar cum era de asteptat, situatia nu s-a indreptat deloc in aceste prime luni ale lui 2013, ci chiar devine din ce in ce mai alarmanta…

Pe ansamblul pietei, livrarile totale de autovehicule noi (autoturisme + vehicule comerciale) au inregistrat in primele cinci luni ale lui 2013 o scadere de 18,6% comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut. In interiorul acestei scaderi, se remarca segmentul autoturisme, care au un declin al vanzărilor de 19,8%, cea mai mare depreciere din ultimii trei ani. Totusi situatia de la noi nu este singulara, pe plan european fiind observate scaderi importante pe principalele piete auto europene: Franta -11,9%, Italia -11,2% si Germania -8,8%.

Revenind la piata auto din Romania, nu putem sa nu semnalam ca vanzarile de autovehicule noi sunt sustinute in continuare de achizitiile realizate de catre persoanele juridice (85% din total in luna mai). O problema ar fi si intarzierea pornirii programului guvernamental de innoire a parcului auto national, numit popular RABLA, care in luna mai 2012 functiona din plin.

Raport_iunie_2

APIA mai mentioneaza ca continua sa se manifeste impactul negativ al importurilor masive de autovehicule rulate, care sunt in crestere cu 42% (autoturisme) si 10% (vehicule comerciale) prin comparatie cu primele cinci luni ale anului trecut. Din aceste cifre rezulta ca in luna mai, la fiecare autovehicul nou vandut in Romania, au fost aduse in tara alte 3,7 exemplare rulate, o valoare totusi in scadere fata de luna anterioara cand acest raport era de 4:1.

Din aceeasi statistica intocmita de catre APIA mai reiese ca dupa 5 luni ale anului 2013, doar in segmentul monovolumelor este sesizata o crestere a vanzarilor, toate celelalte clase fiind pe minus, cu scaderi cuprinse intre 15% si 38%!

Analistii APIA mai afirma ca impactul programului RABLA asupra pietei autovehiculelor noi se va resimti de abia de acum, cand tichetele valorice au ajuns in posesia cetatenilor. Astfel o eventuala revizuire a estimarii facute la inceputul anului poate fi avuta in vedere doar dupa analiza volumelor inregistrate in lunile iulie si august.

Voi cum comentati aceste rezultate obtinute de catre APIA?

28 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)