autovit.ro
B SECTIUNI

O nouă taxă auto este în lucru și ar urma să fie prezentată până la finalului anului

Luna ianuarie a acestui an a reprezentat deschiderea largă a ușilor spre înmatricularea mașinilor second-hand fără să fie necesară plata unei taxe auto, indiferent de numele ei. Prin adoptarea legii care elimina cele 102 taxe, Timbrul de Mediu devenea istorie. A urmat o perioadă în care vânzările de mașini rulate au explodat la un nivel aproape de necrezut și este clar că la finalul anului se va ajunge la un record în acest sens. Este foarte probabil ca numărul de mașini rulate înmatriculate să depășească cu mult valoare de jumătate de milion.

 

În acest context, ieri, oficiali din Administrația Fondului de Mediu și Ministerul de Finanțe au confirmat astăzi că „până la finalul anului sperăm să avem o variantă agreată de toți cei implicați pentru o nouă taxă pe poluare”.

Deși se promitea eliminarea completă a unei astfel de taxe, fără să  se vorbească de introducerea uneia noi, iată că lucrurile stau acum diferit. Însă aceasta nu este singura noutate. Aceeași oficiali au afirmat că “trebuie schimbat modul de calcul al impozitării vehiculelor”, ceea ce înseamnă că vom vedea schimbări și aici.

Cornel Brezuică, şeful AFM, a declarat, de asemenea, că „dacă se intervenea la timp cu restituirea integrală a banilor şi îndreptarea excepţiilor privind plata taxei opinia mea este că şi acum aveam timbru de mediu. Am început discuţii privind un nou mod de taxare. Trebuie să vedem însă dacă taxăm o singură dată pe durata de viaţă a vehiculului sau apelăm la o taxă anuală. Sper să ajungem la o măsură fiscală care să fie benefică pentru toată lumea. Impactul poluării provenite de la autovehicule nu trebuie neglijat. Până la finalul anului sperăm să avem o variantă agreată de toţi cei implicaţi pentru o nouă taxă de poluare.”

Referitor la modificarea modului de impozitare anual, Gheorghe Marinescu, şeful serviciului impozite şi taxe locale din Ministerul Finanţelor Publice a declarat că „este limpede că trebuie schimbat modul de calcul al impozitării vehiculelor. Astfel vom aduce şi bani în plus la bugetele locale. Noi avem în vedere să ţinem cont inclusiv de gradul de poluare şi sper să ajungem la un sistem uşor de aplicat de primării. Noi încurajăm achiziţia de maşini nepoluante. Un nou mod de impozitare este aplicabil cel mai devreme la 1 ianuarie 2019.”

În acest moment este clar că vom avea o nouă taxă auto, fără să știm data când aceasta va fi introdusă, iar impozitul auto va fi schimbat începând cu ianuarie 2019.

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)