autovit.ro
B SECTIUNI

Numere de înmatriculare interzise în România: cum ştii dacă alegerea ta e pe listă

Numărul de înmatriculare al unui autoturism este cel mai important element de identificare în trafic.

Dovadă stau sancţiunile şi pedepsele stabilite de Codul Penal pentru cei care circulă fără plăcuţe, de la amendă şi puncte de penalizare, până la închisoare. Poliţiştii rutieri pot chiar să rețină autoturismele care circulă fără plăcuţele de înmatriculare.

Dincolo de importanţa din punct de vedere legal a numărului de înmatriculare, cele două plăcuţe plasate pe autovehicule spun multe despre proprietarii lor, fiind mulţi cei care nu ratează ocazia să iasă în evidenţă cu un număr de înmatriculare personalizat.

Sigur, vedem în trafic câte un “SEF”, câte un “BOS”, nu lipsesc nici Daciile cu numere de înmatriculare care se termină în “BMW” şi sunt destui nostalgici care au ales pentru autoturismele lor iniţialele partidelor pe care le susţin, cum ar fi “PSD” sau “PCR”. Nu toate combinaţiile de trei litere sunt, însă, permise.

Numere de înmatriculare speciale
Numere de înmatriculare rezervate de instituţiile statului
Numere de înmatriculare cu conotaţii sexuale
Numere de înmatriculare refuzate frecvent
Restricţii la alegerea numărului de înmatriculare
Ce spune legea

O listă întocmită de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) are, până acum, peste 1.500 de combinaţii de litere care nu pot fi folosite la înmatricularea unui autovehicul proaspăt achiziţionat.

Vezi AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Iată care sunt unele dintre cele mai cunoscute numere de înmatriculare interzise şi motivele pentru care nu pot fi alese de oricine:

Numere de înmatriculare speciale

O categorie aparte de numere este cea a instituţiilor care pot folosi plăcuţe speciale de înmatriculare. În acest caz, formula standard a fost înlocuită cu una în care literele apar la începutul plăcuţei. Iată-le pe cele mai cunoscute dintre ele:

  • CD – autovehiculele Corpului Diplomatic, adică ale ambasadelor străine şi ale diplomaţilor români
  • TC – autovehiculele utilizate pentru transport consular
  • MAI – autovehiculele deţinute de Ministerul de Interne şi de prefecturi
  • A – autovehiculele Armatei Române
  • FA – autovehiculele Forțelor Armate
  • ALA – autovehiculele Aviației române

Numere de înmatriculare rezervate de instituţiile statului

Potrivit legii, orice instituţie a statului poate să facă o solicitare către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, în care să ceară blocarea unor combinaţii de litere pe care le utilizează cu precădere sau care lasă impresia că ar aparţine unor oficiali.

Printre cele mai cunoscute instituţii care au cerut interzicerea unor numere de înmatriculare din această cauză sunt următoarele:

  • Guvernul României – GUV
  • Camera Deputaţilor – DEP
  • Senat – SNT
  • Serviciul Român de Informaţii – SRI
  • Poliţia Română – POL

Numere de inmatriculare refuzate frecvent

Numere de înmatriculare cu conotaţii sexuale

În topul celor mai solicitate combinaţii de litere şi cele care, în acelaşi timp, sunt respinse din oficiu sunt, bineînţeles, numerele de înmatriculare cu tentă sexuală sau obscenă. Regulamentul de aplicare a Codului Rutier interzice utilizarea acestora pe numerele de înmatriculare. Printre cele mai… sensibile combinaţii se numără abrevierile: PUL, CUR, COY, PZD, PLM, MUI, FUT, SEX.

Până în urmă cu câţiva ani, combinaţia de litere “SEX” era permisă, însă a fost, la rândul ei, blocată de la utilizare. Cei care au rămas cu acest număr de înmatriculare pe maşini îl pot păstra câtă vreme nu vând sau nu radiază autoturismul.

Vezi categoria noastră de PIESE

Numere de înmatriculare refuzate frecvent

Sunt foarte mulţi cei care nu-şi bat capul să aleagă un număr de înmatriculare personalizat şi se mulţumesc cu acea combinaţie de litere care le este repartizată la DRPCIV. Cu toate astea, unii au ghinionul să primească numere care au o anumită conotaţie în România şi sunt nevoiţi să le refuze.

Ce spune legea inmatricularii auto

Iar refuzurile frecvente au determinat autorităţile să adauge aceste combinaţii de litere pe lista celor interzise “din oficiu” şi nu mai pot fi alese nici de cei care le doresc în mod special, din varii motive. Iată câteva exemple:

  • BOU
  • BOY
  • GAY
  • JAF
  • JEG

Locuiești la oraș și vrei un SUV mic, ușor de manevrat și cu un consum decent? Consultă lista cu top 5 cele mai fiabile SUV-uri de oraș. Sigur vei găsi idei de achiziție.

Restricţii la alegerea numărului de înmatriculare

Dacă numele tău e Ion şi ai de gând să-l pui pe numărul de înmatriculare, trebuie să ştii că autorităţile au eliminat toate combinaţiile de litere care încep cu “I”. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu litera “O”, iar motivul este cât se poate de simplu: ambele litere seamănă foarte mult cu cifrele “1” şi “0” şi ar putea fi confundate cu acestea, în condiţii de vizibilitate redusă.

Aceeaşi situaţie e şi în cazul combinaţiilor “III” şi “OOO”, care pot crea probleme de identificare în trafic.

Iată şi alte combinaţii de litere interzise:

  • DAI
  • PIX
  • TOV
  • ROM
  • COW
  • POC

Ce spune legea

Modul în care pot fi alese numerele de înmatriculare şi procedura legală de schimbare a acestora sunt stabilite în Regulamentul Rutier, care menţionează următoarele:

  • Numerele de înmatriculare se atribuie la rând, în ordine crescătoare.
  • La înmatriculare, proprietarul vehiculului poate solicita, în schimbul unei taxe care se plăteşte la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), un număr de înmatriculare preferenţial.

Numere de inmatriculare interzise in Romania

  • Nu pot fi alese combinaţii de litere ce pot avea o semnificaţie obscenă sau care pot fi asociate cu denumirile unor autorităţi publice, dacă acestea au solicitat în scris autorităţii emitente restricţionarea anumitor combinaţii de litere pentru numărul de înmatriculare.
  • Persoanele care deţin deja vehicule înmatriculate cu numere restricţionate ulterior pot utiliza în continuare numerele în cauză, dar numai până la înstrăinarea vehiculului.
  • În cazul vânzării unui autovehicul, numărul de înmatriculare şi plăcuţele sunt transferate automat, fără plată, noului proprietar, dacă acesta are domiciliul sau sediul în acelaşi judeţ. Se aplică o excepţie, în cazul în care fostul proprietar optează pentru păstrarea numărului de înmatriculare respectiv. La rândul lui, noul proprietar poate solicita atribuirea unui număr preferenţial, odată cu plata taxei menţionate mai sus.

Vezi categoria noastră de AUTOUTILITARE

Potrivit DRPCIV, taxa pentru un număr preferenţial este de 45 de lei, la care se adaugă costurile pentru plăcuţe:

  • 40 de lei pentru două plăcuţe de înmatriculare standard, dreptunghiulare;
  • 23 de lei pentru o plăcuţă “pătrată”, folosită, în general, pentru partea din spate a remorcilor sau pentru autoturismele 4×4, prevăzute cu un astfel de spaţiu din fabrică;
  • 17 lei pentru o plăcuţă de înmatriculare pentru motociclete.

Cea mai bună variantă de a afla dacă un număr de înmatriculare este disponibil este chiar pe site-ul DRPCIV. Instituţia oferă celor interesaţi posibilitatea de a verifica disponibilitatea unui număr de înmatriculare, prin intermediul acestui formular.

Sursă Foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)