autovit.ro
B SECTIUNI

Oficial: Marca Opel a fost cumpărată de grupul PSA (Peugeot-Citroen) pentru suma de 2.2 miliarde de euro

Chiar înainte de deschiderea primului salon auto important din acest an, a fost confirmată oficial cea mai mare tranzacție din lumea auto din istoria modernă. Grupul francez PSA (Peugeot-Citroen) a cumpărat de la General Motors mărcile Opel și Vauxhall pentru suma de 2.2 miliarde de euro.

Ieri, 6 martie 2017, a fost confirmată oficial achiziția mărcii germane Opel de către grupului france PSA. Opel și Vauxhall (brandul folosit pe piața din Marea Britanie) vor intra astfel în familia de mărci ale grupului PSA care deține brandurile Peugeot, Citroen și DS.

opel-psa-5

PSA a plătit 1.3 miliarde de euro pentru cele două mărci preluate de la GM plus încă 0.9 miliarde pentru divizia financiară operată de General Motors în Europa. În urma aceste tranzacții, PSA devine al doilea constructor auto din Europa, cu o cotă de piață de 16.8%, imediat după liderul Volkswagen care deține o cotă de piață de 24 procente.

General Motors se retrage astfel definitiv după piața europeană. Opel făcea parte din portofoliul GM de peste 90 de ani și este a doua marcă la care GM renunță după ce a retras marca Chevrolet.

Opel ADAM

PSA și Opel au mai colaborat în trecut, dar acest lucru s-a rezumat în special la modele utilitare care au împărțit platforme tehnice. În viitor, PSA și Opel vor să găsească puncte comune prin care să împartă cheltuielile de dezvoltare. Toate cele trei mărci aflate acum sub aceeași umbrelă, Peugeot, Citroen și Opel sunt mărci de volum cu game de modele complete de la segmentul A până la clasa medie. Probabil, în viitor, vom vedea platforme tehnice comune și motorizări similare.

Tranzacția ridică și probleme logistice. Nu se clar ce se va întâmpla cu uzinele Opel din Marea Britanie, Spania și Germania, deși CEO-ul PSA Carlos Tavares a dat asigurări că nu vor fi închise.

opel-psa-3

PSA spune că nu va interveni în imaginea de marcă și identitatea mărcii Opel. Aceasta va rămâne un brand german, clienții atrași de Opel fiind diferiți de cei care preferă Citroen sau Peugeot.

PSA va livra în continuare subansamble pentru mărcile Holden din Australia și Buick din Statele Unite, mărci ce au în gamă practic modele Opel cu sigle diferite. De asemenea, General Motors își rezervă dreptul de a achiziționa acțiuni PSA în viitor

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)