In ciuda tonului glumet din titlu, scriu cu multa amaraciune acest articol. Au trecut prea multi ani de la celebra ruptura de ACR si infiintarea FRAS in 2005, ca sa mai consider normal sa trebuiasca sa-mi iau “arma cu apasare pe taste” din dotare si sa incep sa trag cu gloante vocale din munti.
Caci acolo va trebui sa ne repliem daca (mai) vrem ca lucrurile sa avanseze…
Am fost un sustinator declarat al actualului presedinte Mazilu, inca de la anuntata sa decizie de a candida. Nici acum nu pot sa zic ca…am intors armele, insa tocmai aceasta calitate de sustinator a domniei sale si a echipei pe care a adus-o la varful Federatiei imi da dreptul sa si critic atunci cand consider ca e ceva de criticat sau contestat. Ca de aia e Federatia noastra, a sportivilor, nu?
Au fost si multe lucruri bune care s-au “ctitorit” sub actuala conducere si unul din acestea este chiar aparitia comisiilor de specialitate, comisii cu un caracter destul de pronuntat autonom dupa cum spunea si domnul presedinte Mazilu cand se referea la dorinta domniei sale de a nu se amesteca in deciziile si trebile acestora.
Asta pana mai ieri…
Dupa cum stiti calendarul CNR pe 2012 era aproape in intregime stabilit, cu exceptia unei etape, cea de la Tg Mures-Harghita-Bacau. Bine, e usor mai complicat de atat, mai ales prin prisma intereselor pecuniare ale organizatorilor fie de a acapara mai multe etape (PREA MULTE???) in portofoliul personal, fie de a impune pur si simplu o etapa nedorita de mai nimeni.
In primul caz nu e (aproape) nimic rau. Mi se pare absolut normal si legitim ca organizatorii de competitii, cluburi private, sa urmareasca profitul financiar. Este chiar de dorit, zic eu, ca propriul P&L sa dea cu plus, pentru a avea un campionat sanatos, cu organizatori multumiti, gata sa continue ani la rand traditia.
Atata doar ca, mic detaliu, SI sportivii trebuie sa fie multumiti! Cu scuzele de rigoare, domnilor organizatori dar, momentan, NOI suntem actorii care aduc sau nu interesul spectatorilor, sponsorilor, mass-mediei. Deci modul in care domniile voastre refuza, cu mici exceptii, cvasi-sistematic sa ridice stacheta organizarii e…nepermis!
Doar goana dupa “P”-ul din P&L nu va face onoare si nici nu duce sportul acesta acolo unde ar trebui sa-i fie locul.
Cazul al doilea, ati ghicit, raliul Moldovei, este un mix de entuziasm Raspopian, cu bunavointa autoritatilor administrative locale, cu probe frumoase si tehnice dar extrem de nefericit alese in succesiunea lor care a dus la trecerea de 7(sapte) ori pe trunchiul comun al uneia dintre ele, cu toate problemele ce decurg din acest aspect, cu grave deficiente organizatorice (road-book, medii orare, trafic insuportabil spre circuit, haos la superspeciala, etc) cu o atitudine ostila a Politiei si cu un dezinteres cvasi-general al publicului bacauan.
Si asa s-a ajuns la nevoia de a departaja cele trei raliuri – Tg. Mures, Bacau si aspirantul la revenire, Harghita, cu probele sale superbe unanim apreciate de piloti.
Primul a fost tinta criticilor vehemente din partea sportivilor pentru vitezele medii enorme din anii precedenti asa ca a fost abandonat si astfel batalia din Comisia de raliuri s-a dat intre Bacau si Harghita.
Din ce am povestit eu cu membrii comisiei prezidate de Silviu Moraru, s-a votat in proportie coplesitoare, daca nu chiar unanima, ca raliul Harghitei sa reintegreze campionatul iar raliul de la Bacau a fost notat constant ultimul pe lista preferintelor.
Aceasta hotarare a fost inaintata Consiliului federal.
Vestea a inceput sa scape in mediile ralistice si majoritatea au fost fericiti sa auda revenirea acestui mare clasic in calendarul competitioal. Nu si cativa organizatori cu ambitii nemasurate, care isi vedeau astfel ciuntit interesul, harghitenii avand, pesemne, ambitia sa organizeze chiar ei competitia.
Si astfel, pe stilul smuls, combinat cu telefoniada viteza, FRAS a anuntat ca marele castigator al sezonului 2012 este, ati ghicit, raliul bacauan! Acestuia i se acorda o sansa in plus pentru a-si indrepta dezacordurile din sezonul trecut, iar Harghita ramane…rezerva. Un raliu superb, cu o traditie lunga, entuziasm si mancare excelenta, votat de comisie, ramane rezerva!
Toti cei cu care am vorbit sunt nemultumiti si perplecsi, chit ca sunt sigur ca intre ei sunt si cativa ipocriti care in fata rad si in spate iti baga cutitul, dar asta e valabil in orice domeniu.
Ce nu este absolut deloc OK, este pretul platit pentru aceasta asumare cu forceps: domnul Silviu Moraru, presedintele Comisiei de raliuri, om cu o extensiva experienta si cu puterea de a lua decizii ferme in momente dificile, si-a dat demisia din functie, considerand, pesemne, ca nu are niciun rost sa-si mai piarda timpul in fruntea unei comisii fantomatice, cu putere doar atunci cand convine esalonului superior!
Faptul ca marea majoritate a sportivilor sunt indignati nici nu mai conteaza…suntem doar o turma de oi motorizate care nu avem nici unitatea nici ambitia de a ne impune punctul de vedere.

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.