autovit.ro
B SECTIUNI

Opt sfaturi utile pentru a conduce în siguranţă

În ziua de astăzi este clar că maşinile devin din ce în ce mai sigure, iar infrastructura se dezvoltă şi ea în bine. Totuşi, numărul mereu în creştere al automobilelor şi nevoia modernă de mobilitate duc la inevitabilele accidente rutiere. Tehnologia tot mai performantă va reduce în viitor numărul de accidente, însă cel mai important factor rămâne, pentru moment, cel uman. Şoferul este cel care ia decizia finală şi cel care poate sau nu evita un accident. Mai jos vă prezentăm opt sfaturi simple, dar foarte utile pentru creşterea siguranţei la volan.

1.      Mergi cu viteză moderată
“Viteza ucide” nu este doar o expresie de marketing pentru a promova siguranţa la volan. Este dovedit statistic că riscul de a fi implicat într-un accident creşte direct proporţional cu viteza de deplasare. Gândeşte simplu: în oraş o viteză mai mare cu 10 km/h îţi va aduce cel mult 2-3 minute câştigate până la destinaţie. Merită?

2.      Nu conduce sub influenţa băuturilor acoolice
Pare un clişeu, însă realitatea conducerii sub influenţa băuturilor acoolice este extrem de dură. Chiar şi la o alcoolemie mică reflexele, timpul de reacţie şi coordonarea sunt reduse sensibil, astfel încât şoferul poate lua o decizie greşită. La o alcoolemie mare, privirea poate deveni înceţoşată sau chiar dublă. Gândeşte simplu: un taxi te va duce la destinaţie în sigranţă. Merită să rişti viaţa ta şi a altor oameni pentru câţiva lei?

femei_volan

3.      Evita distragerile
Telefoanele mobile sunt interzise cu un scop atunci când ne aflăm la volan. Studiile arată că un şofer de 70 de ani are reflexe mult mai bune în trafic decât unul de 20 de ani care utilizează un telefon mobil. Când utilizăm telefonul mobil, timpul de reacţie scade cu circa 20%. În aceeaşi categorie intră machiatul, mâncatul sau utilizarea altor gadget-uri la volan.

4.      Nu conduce atunci când ţi-e somn
La nivel mondial circa 20% din accidentele au la bază starea avansată de oboseală a şoferilor. În special pe timp de noapte, timpul de reacţie este mult mai lent atunci când suntem obosiţi, iar în condiţiile de trafic din România, unde chiar şi câtiva centimetri pot face diferenţa, oboseala poate duce la accidente foarte grave. Dacă trebuie să conduci şi îţi este somn parchează maşina şi dormi măcar 30 de minute. La nevoie repetă operaţiunea sau dormi până dimineaţa la un hotel.

5.      Poartă centura indiferent că eşti şofer sau pasager
Centura de siguranţă este cel mai simplu şi eficient sistem care îţi poate salva viaţa. Chiar şi la viteze mici te poţi lovi de volan şi poţi avea traume importante. În plus, dacă nu ai centură airbag-ul te va lovi violent în faţă, caz în care vei suferi cel puţin o arsură nu prea estetică. La viteze mari, şocul impactului cu volanul sau cu bordul poate fi fatal, iar dacă treci prin parbriz este probabil să loveşti maşina cu care ai făcut accident. Sună periculos? Mai bine pune-ţi centura.

6.      Condu preventiv pe vreme rea
Atunci când afară plouă puternic sau este zăpadă este bine să conduci  mai preventiv decât în mod normal. Tracţiunea maşinilor este mult redusă, iar vizibilitate este în general scăzută.

Condusul pe timp de noapte7.      Ai grijă la partenerii din trafic
Dacă nu eşti distras de nimic şi eşti atent doar la condus poţi vizualiza mereu în faţă, dar şi în oglinzi, ceea ce se întâmplă în traficul din jurul tău. Este important să faci asta în mod activ pentru că timpul de reacţie în caz că se întâmplă ceva va fi mai mare şi vei putea evita un accident. Evită să faci presupuneri despre deciziile viitoare ale şoferilor din jurul tău şi să acţionezi în baza lor.

8.      Menţine distanţa faţă de maşina din faţă
Regula este simplă: trebuie să existe o diferenţa de minim 3 secunde între maşina ta şi cea din faţă. Când maşina din faţă trece de un obiect fix începe să numeri. Maşina ta trebuie să treacă pe lângă acel obiect după minim 3 secunde. Şoferii experimentaţi ştiu deja să aproximeze această distanţă. Astfel, vei avea timp să frânezi în caz de urgenţă.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)