autovit.ro
B SECTIUNI

Parlamentul a votat noua lege RCA: se vor putea încheia polițe pe o lună de zile, apar tarifele de referință

Sistemul de asigurări obligatorii de răspundere civilă (RCA) este reglementat de o nouă lege. Cu doar două zile înainte de expirarea perioadei de plafonare a prețurilor la polițele RCA, proiectul de lege a fost trimis spre promulgare.

Începând cu 19 mai, tarifele maxime folosite până acum vor fi înlocuite cu tarife de referință stablite de Autoritatea de Supravegrere Financiară (ASF). Noile tarife de referință vor fi apropiate de cele actuale. Conform Automarket.ro, șoferii din categoria de vârstă 31-40 de ani vor avea un tarif de referință de 700 lei pentru mașini cu motoare de 1.4-1.6 litri.

accidente_rca

Noua lege RCA prevede și limitarea despăgubirilor acordate pentru vătămări corporale.

“Despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătăţii persoanelor, se stabilesc prin ordin comun emis de Ministerul Sănătății și A.S.F., în baza punctajul comunicat de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” București”, spune noua lege.

asigurare-rca

Sistemul de evaluare a vătămarilor corporale folosește punctul traumatic, care poate ajunge până la 200 de astfel de puncte. Un punct traumatic valorează două salarii minime pe economie, deci despăgubirea maximă ce poate fi acordată pentru vătămări corporale este de 500.000 lei.

Noua lege mai introduce și compensarea directă între asiguratorii RCA, dar și posibilitatea de a încheia polițe RCA pentru o lună sau multiplu de o lună până la 12 luni, în funcție de opțiunea asiguratului. Polița RCA va putea fi suspendată

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)