
Începutul de săptămână a fost unul plin de știri care conturează din ce în ce mai bine viitorul industriei auto, dar și preferințele cumpărătorului european. În acest context, vedem decizii radicale pe care constructorii auto le iau pentru a se adapta la o piață aflată într-o schimbare extrem de rapidă după scandalul Dieselgate.
Nu a trecut mult timp de când Toyota ne-a anunțat că renunță la motoarele diesel și trece la versiuni hibride, mutare pe care și Volvo a anunțat-o atunci când a declarat că este foarte probabil să nu mai investească în motorul cu aprindere prin compresie.
Cel mai recent anunț în acest sens vine de la Nissan, care a anunțat, după o scădere cu 17% a pieței de motoare diesel în Europa, că va renunța să mai ofere astfel de motoare. Măsura se va aplica gradual cu fiecare facelift sau model nou.
Nissan a decis ca bani pentru dezvoltarea motoarelor diesel să meargă spre versiunile complet electrice, care trebuie să ajungă până în 2025 în Europa la jumătate din tot ceea ce comercializează marca japoneză. Decizia este una oarecum surprinzătoare, în special datorită faptului că gama de SUV-uri și crossovere Nissan este extrem de apreciată, iar acolo cumpărătorii preferă dieselul. În 2017, 47% din modelele comercializate de Nissan în Europa au fost echipate cu motorizări diesel.
Un alt anunț surprinzător vine din partea celor de la Volkswagen, care au fost nevoiți să oprească preluarea de comenzi pentru Golf GTE, din cauza unui val de comenzi fără precedent și oarecum neașteptat. Versiunea hibridă disponibilă pe Golf are un motor pe benzină de 1,4 litri și 150 CP care funcționează alături de unul electric, pentru o putere maximă de 204 CP. Oficialii au anunțat că în acest moment perioada de livrare pentru GTE este atât de lungă, încât au preferat să oprească preluarea de comenzi.
Pentru a continua în același registru, mergem pe piața din Germania, care recent a reușit să o depășească pe cea a Norvegiei în ceea ce privește vânzările de mașini electrice și plug-in hybrid. Astfel, aceasta devină cea mai mare piață din Europa, după ce în primele trei luni ale lui 2018 s-au vândut 17.574 de mașini full electrice sau hibride. Cifra reprezintă o creștere de 70% față de aceeași perioadă a anului trecut. La nivel european, vânzările de mașini electrice au crescut cu 35%, în timp ce hibrizii plug-in au avut o ascensiune de 47%.
Trendul spre electrificare era deja o certitudine, dar se pare că piața reacționează mai repede decât era de așteptat la schimbările survenite după scandalul Dieselgate. Dieselul pierde enorm în preferințele europenilor, iar constructorii auto se adaptează rapid la noul climat din piața auto. Primul val adevărat de mașini electrice este așteptat la finalul lui 2019, iar următorul în 2021, când toți constructorii vor avea mai multe modele în gamă.