autovit.ro
B SECTIUNI

Piese auto pe care să nu le cumperi niciodată de la dezmembrări

În centrele de dezmembrări auto găsești o mulțime de piese și elemente ce compun un autovehicul. Poți apela la ele în momentul în care ai nevoie de elemente de caroserie (spoilere, portiere, aripi etc.), componente fixe care alcătuiesc un motor sau șasiu, jante auto, oglinzi retrovizoare, ornamente sau diverse elemente de interior, cum ar fi parasolar șofer sau pasager, cotieră, scaune etc. 

Deși prețurile sunt îndeajuns de atractive, asta nu înseamnă că reprezintă o soluție ideală și pentru defecțiunile sau înlocuirile necesare de piese auto. În plus, la unele componente importante poate vei dori să ai și o garanție oferită direct de producător, respectiv să-ți crești siguranța autoturismului pe care îl conduci. Firmele de dezmembrări auto acordă o garanție de conformitate mică, de regulă de 30 de zile sau în cel mai bun caz de 6 luni. 

În continuare, descoperă ce piese auto să nu cumperi niciodată de la centrele de dezmembrări. Îți spunem și de ce, bineînțeles!

elemente de caroserie

Nu cumpăra un kit de ambreiaj de la dezmembrări auto

Începem cu kitul de ambreiaj care, în stare nouă și completă, are un preț destul de piperat, indiferent de modelul de mașină pe care îl deții. Totuși, găsirea și cumpărarea unui kit de ambreiaj (disc, volantă, rulment și placă de presiune) provenit de la dezmembrări auto nu este deloc o soluție recomandată pe termen lung. 

Principalul argument ar fi că un kit de ambreiaj deja uzat nu va rezista prea mult timp, mai ales dacă locuiești la oraș și ai parte de ambuteiaje zilnice. În plus de asta, poți cumpăra un ambreiaj care nu este într-o stare bună, iar acest lucru se va observa abia după montarea lui. Poate îl vei putea returna, dar tot vei rămâne cu stres și timp pierdut. 

Nu cumpăra discurile de frână de la dezmembrări auto

Sistemul de frânare este un ansamblu vital al mașinii tale, așadar, acordă-i atenția cuvenită. Discurile de frână sunt consumabile care își pot face treaba chiar și peste 50.000 de km parcurși, dacă nu frânezi frecvent agresiv. 

👉 Nu uita că, în unele situații, poți folosi și frana de motor. Citește pe Autovit.ro totul despre frâna de motor!

În momentul cumpărării lor de la un centru de dezmembrări este dificil să le verifici condiția exactă. De exemplu, fenomenul de ovalizare va putea fi depistat cu adevărat doar prin transmiterea unor vibrații la volan, prin urmare, abia după montarea acestora și conducerea mașinii. 

De asemenea, cumpără plăcuțe de frână noi. În acest fel, vei avea parte de o durabilitate și eficiență maximă, mai ales că prețurile lor sunt destul de accesibile pentru orice buzunar. O calitate îndoielnică a componentelor și accesoriilor care alcătuiesc sistemul de frânare auto înseamnă să îți pui în pericol siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. 

piese dezmembrari

👉 În oferta Autovit.ro vei găsi PIESE AUTO noi și second-hand pentru nevoile mașinii tale!

Nu cumpăra turbina de la dezmembrări auto

Dacă ai o mașină cu turbosuflantă, trebuie să știi că este o piesă auto ce necesită verificare și îngrijire periodică. În situația unei defecțiuni cu turbina, ai fie opțiunea să o recondiționezi într-un atelier specializat, fie să cumperi una nouă de la un producător consacrat. Ambele opțiuni îți vor scoate ceva bani din buzunar. 

Cum este o piesă auto ce se poate testa doar după montare, este de evitat să cumperi o turbină de la dezmembrări auto. În ciuda faptului că vei plăti un preț mai mic, sunt mari șanse să dai iarăși de problemele de care ai încercat să scapi. 

Nu cumpăra componente de direcție sau articulații de la dezmembrări auto

Ține cont de direcția mașinii și buna conduită pe șosea. De exemplu, caseta de direcție poate ceda, în timp, din cauza stării drumurilor. Ca și în cazul turbinei, o poți recondiționa, însă cel mai indicat ar fi să achiziționezi una nouă. 

De asemenea, nu recomandăm să cumperi pivoți, bucșe, bielete etc. de la dezmembrări. În general, toate piesele auto care au în componență garnituri și elemente din cauciuc sunt de evitat din cauza riscului ca acest material să fie deja uzat și se poate crăpa când nu te aștepți. 

Și în privința amortizoarelor sunt aspecte de luat în seamă. Faptul că arată bine și nu prezintă rugină nu înseamnă că sunt într-o stare bună. Până la urmă, nu ai de unde să știi câți kilometri au fost folosite sau în ce condiții s-au depozitat în centrul de dezmembrări. Niște amortizoare uzate înseamnă deficiențe la distanța de frânare, acvaplanare mai mare sau o presiune mai mare asupra pneurilor sau articulațiilor. 

suspensii tobe

Nu cumpăra tobe și catalizatoare de la dezmembrări auto

Toba finală, toba intermediară și catalizatorul sunt componentele fără de care sistemul de eșapament nu ar funcționa corespunzător. Principalele probleme ale acestor componente auto sunt legate de rugină în privința tobei, respectiv de ardere/topire în privința catalizatorului. Să ne reamintim: catalizatoarele se mai pot și fura. 

Dacă nu există cale de remediere, singura soluție este înlocuirea lor cu unele noi. Desigur, le poți găsi și la firmele de dezmembrări autoturisme, dar de ce să te expui riscului de a nu trece verificările ITP referitoare la emisiile de noxe? 

Nu cumpărara pompa de apă și distribuția de la dezmembrări auto

Pompa de apă este responsabilă cu circuitul lichidului de răcire de la radiator la motor și invers. La multe mașini, pompa de apă se schimbă în momentul schimbării kitului de distribuție, deoarece ea este acționată de cureaua de distribuție. Așadar, în momentul în care îți cumperi o distribuție, poți avea în vedere și schimbarea pompei de apă, mai ales dacă este foarte veche. 

Optează pentru distribuție și pompă de apă noi, deoarece sunt piese de bază în buna funcționare a motorului. Cu toate că le găsești ușor și la dezmembrări, nu te poți încrede în informațiile oferite referitoare la uzura și vechimea lor.

motoare auto

Nu cumpăra radiator de la dezmembrări auto

Radiatorul este adesea o componentă auto care se cumpără inclusiv din parcurile de dezmembrări auto. Situația stă în felul următor: acum găsești destule radiatoare aftermarket noi care, pe deasupra, au un preț competitiv. 

Considerăm că nu merită să te aventurezi în călătorii cu un radiator auto provenit din dezmembrări doar pentru o diferență foarte mică de bani. Mai mult, căutările pot dura ceva, iar asta înseamnă că mașina va sta pe loc. 

👉 Fii informat și află de pe Autovit.ro care sunt cele mai costisitoare defectiuni la un autovehicul. 

Nu cumpăra filtre de la dezmembrări auto 

Filtrele de motor (aer), habitaclu (polen) sau ulei sunt printre cele mai ieftine piese consumabile pe care le poți cumpăra în stare nouă, de la magazinul auto preferat sau prin service. Noi nu am putea înțelege deloc de ce ai vrea să cumperi filtre de la dezmembrări auto. Gândește-te la simplul fapt că ele pot fi deja contaminate. 

Filtrele joacă un rol important care, de cele mai multe ori, nu este luat în serios de șoferi în ceea ce privește mentenanța autovehicului. După cum le spune și numele, ele captează diverse particule din exterior care pot dăuna performanței motorului sau calității aerului din habitaclul mașinii.  

Dacă tot suntem la consumabile, îți dăm un sfat simplu: chiar și cele mai ieftine consumabile noi își pot face treaba mai bine decât unele folosit. În plus de asta, măcar consumabile noi să merite și mașina ta. 

În concluzie, recomandarea noastră ar fi ca piesele auto consumabile și piesele dinamice din anumite angrenaje tehnice să fie cumpărate în stare nouă. Astfel, pe lângă o garanție standard ce îți va oferi liniște, ele îți vor asigura o foarte bună funcționalitate a mașinii. 

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)