autovit.ro
B SECTIUNI

Pot utiliza anvelopele de iarnă și pe timpul verii?

Această întrebare apare destul de des atunci când este nevoie de achiziționarea unui set de anvelope de vară noi, care poate pune presiune prea mare pe buget. Ce se întâmplă dacă utilizezi o anvelopă de iarnă pe timp de vară? Mai jos răspundem la această întrebare și analizăm subiectul pe larg.

 

Încă din faza dezvoltării, anvelopele de iarnă nu sunt gândite pentru a fi utilizate pe timpul verii, atunci când temperaturile sunt foarte ridicate. Compoziția unei anvelope de iarnă este gândită pentru fi extrem de eficientă la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius. Doar în aceste condiții, performanțele de frânare și aderență sunt optime. Atunci când temperatura trece sensibil peste această valoare, anvelopa de iarnă își pierde din proprietăți și devine extrem de ineficientă.

O influență negativă asupra comportamentului și performanțelor unei anvelope de iarnă utilizată vara o are și designul suprafeței. La un pneu de iarnă aceasta are mici caneluri care au rolul de a se “agăța” de zăpadă sau gheață. La temperaturi ridicate, acestea devin prea moi și scad capacitatea anvelopei de a genera aderență ridicată.

inspectia de primavaraPrintre punctele negative care pot să apară la utlizarea unei anvelope de iarnă pe timp de vară este uzura excesivă sau neuniformă. Practic, un set de anvelope de iarnă poate fi distrus dacă se rulează un număr ridicat de kilometri pe timp de vară, iar asta va aduce necesitatea achiziționării unui set de anvelope noi în toamnă. Așadar, doar dacă analizăm acest aspect decizia utilizării anvelopelor de iarnă pe timp de vară este complet ineficientă.

Un alt pericol este că performanțele la frânare sunt atât de slabe, mai ales pe asfalt uscat și foarte încins, încât există riscul ridicat de accident, ceea ce produce cheltuieli neprevăzute.

De asemenea, pe timp de vară, anvelopa de iarnă va aduce și un consum mai mare de combustibil față de o anvelopă de vară.

Dacă bugetul nu vă permite să achiziționați două seturi de anvelope, specifice pentru anotimpul rece și cald, mai bine vă orientați spre anvelopele all-season. Acestea pot fi utilizate pe parcursul întregului an și au performanțe decente pe toate suprafețele, chiar dacă mai slabe decât anvelopele specifice unui anumit anotimp.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)