autovit.ro
B SECTIUNI

Premieră: România are cei mai ieftini carburanți din Uniunea Europenă

Iată că am ajuns să avem cei mai ieftini carburanți din Uniunea Europeană, indiferent că vorbim despre diesel ori benzină. Acum ceva timp, acesta părea doar un vis și mereu ne raportam la prețurile din alte țări cu economii mai puternice, care plăteau mai puțin la pompă. Acum, lucrurile s-au schimbat, prețurile pentru carburanții din România fiind foarte aproape de pragul de un euro.

 

Conform unui studiu realizat de Eurostat, prețul mediu pentru sortimentele de bază ale carburanților din România este de 1,01 euro/litru, atât pentru motorină, cât și pentru benzină. Evident că benzinăriile vând și sortimente speciale la un preț mai mare, însă asta ține de fiecare stație în parte.

În Uniunea Europeană, țara cu cel mai apropiat preț al carburanților de cel din România este Bulgaria. Aici, prețurile pentru benzină sunt de 1,03 euro/litru, iar cele pentru motorină sunt identice cu cele de la noi. În Austria, una dintre țările cu cel mai bun preț în trecut, benzină costă 1,14 euro/litru, iar motorina 1,17 euro/litru.

shutterstock_611152706

Cine vinde cei mai scumpi carburanți în Uniunea Europeană

Pentru că sezonul de vară nu este departe și concediile bat la ușă este bine de știu că prețul cel mai ridicat din Uniunea Europeană pentru benzină este în Italia (1,53 euro/litru) și Grecia (1,51 euro/litri), două dintre cele mai căutate destinații de vacanță pentru români. Tot în Italia găsim unul dintre cele mai ridicate prețuri pentru motorină, cu un preț de 1,38 euro/litru.

Este clar că eliminarea accizei de 7 eurocenți a permis reducerea prețului pentru carburanții din România la cel mai mic nivel din Uniunea Europeană, dar este posibil ca o influență importantă să se datoreze și investigațiilor deschise de Consiliul Concurenței, care verifică dacă nu au existat înțelegeri între distribuitori pentru fixarea prețurilor la anumite valori.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)