autovit.ro
B SECTIUNI

Previziuni sumbre pentru piata autoturismelor noi

Scaderea puternica a puterii de cumparare a condus inevitabil si la o prabusire a pietei auto din Romania. Asa ca, din pacate, un lucru este cert: in loc de reviriment, anul 2012 va fi unul catastrofal pentru piata autoturismelor noi. Singura raza de speranta vine din partea autovehiculelor second hand, o subdiviziune a pietei auto care a renascut pe fondul crizei economice.

Practic, la fiecare autoturism nou vandut anul acesta in Romania, au fost aduse in tara alte doua masini rulate, 45% dintre acestea cu peste 10 ani vechime.

Dupa contabilizarea vanzarilor din primele noua luni ale anului in curs se observa clar ca 2012 este un an pierdut pentru piata auto din Romania. Din pacate, piata auto din Romania a resimtit un puternic regres, ajungand la nivelul anului 2000. Conform statisticii intocmite de catre Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), productia a scazut cu 4.7%, iar vanzarile de autoturisme noi cu 22%, in special pe segmentul persoanelor fizice (-55% fata de volumul vanzarilor de anul trecut).

In primele noua luni ale anului, piata a fost sustinuta preponderent de achizitiile realizate de catre persoanele juridice, acestea reprezentand aproximativ 68% din total, fata de 56% in anul anterior.

Pe fondul blocajului generat de programul “Rabla” si care a afectat mai ales persoanele fizice, romanii s-au orientat mai ales catre masinile second hand. Prin urmare, importurile de autovehicule rulate au crescut fata de anul 2011, cu 82% in segmentul autoturismelor si cu 54% in cel al vehiculelor comerciale.

Totusi este adevarat ca si la nivelul Uniunii Europene, piata auto a suferit o ajustare importanta de 7 procente, mai severa in tari precum Portugalia, Grecia, Italia si Franta. Insa dintre toate statele membre ale UE, Romania a inregistrat cea mai puternica scadere a pietei auto din anul 2007 si pana in prezent: de peste 70%!

In aceste conditii care este parerea voastra in legatura cu evolutia pietei auto? Voi ce preferati in schimbul aceleiasi sume de bani: o masina noua, dar mai putin performanta, sau una la mana a doua?

5 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)