autovit.ro
B SECTIUNI

Prima Mașină – program guvernamental ce susține achiziția de mașini noi de către tinerii cu vârste între 18 și 35 ani

Ministerul Economiei vrea să lanseze la 1 noiembrie un program pentru încurajarea și relansarea vânzărilor de automobile noi. Acesta se adresează tinerilor cu vârste între 18 și 35 de ani care nu dețin un automobil. Dacă va funcționa, programul Prima Mașină va înlocui programul Rabla, ajuns la final de carieră.

Programul “Prima Mașină” este o propunere venită din partea Ministerului Economiei pentru relansarea vânzărilor de automobile noi în România. Noul program se dorește a fi un înlocuitor al programului Rabla, ce a avut ca scop vânzarea de automobile noi și întinerirea parcului auto național. Spre deosebire de Rabla, noul program se adresează în special tinerilor între 18 și 35 de ani care nu au deținut un automobil nou. Modelul de funcționare al noului program este inspirat din Prima Casă, sistemul de credite garantate de stat prin care o familie tânără își poate achiziționa o locuință nouă. Programul Prima Mașină este propunerea ministrului economiei, Constantin Niță.

Cum funcționează?

În ceea ce privește Prima Mașină, statul va garanta 20.000 de credite acordate prioritar tinerilor cu vârste între 18 și 35 de ani în limita a 14.000 euro (50.000 lei fără TVA, 62.000 lei cu TVA) pentru achiziția de automobile noi. Creditul va putea fi contractat pe o perioadă de maxim șapte ani, iar avansul minim va fi între 5 și 10% din valoarea creditului. Creditul se poate acorda și persoanelor cu vârste mai mari de 35 de ani, dar prioritate vor avea cei până în 35 de ani. Sunt eligibili pentru acest program doar cei care nu dețin un automobil. Garanția statului va acoperi maxim 50% din valoarea creditului acordat diferența fiind reprezentată de automobilul achiziționat. La valoarea maximă a creditului de 50.000 lei plus TVA se adaugă și valoarea poliței CASCO pentru primul an. Dobânda creditului va fi de 6%, mai mică decât media pieței. În ceea ce privește rata lunară, un exemplu dat de minister spune că rata lunară s-ar cifra la aproximativ 150 euro pentru o mașină de 11.000 euro și un credit pe șapte ani.

Dacia și Ford, cele mai bine plasate mărci

Programul se află în acest moment în fază de proiect supus dezbaterii publice și are mari șanse să intre în vigoare începând cu data de 1 noiembrie 2014. Ministerul estimează că se vor vinde 2.500- 3.000 de automobile noi prin acest program până la finalul anului, iar anul viitor cifra estimată ar fi de 20.000 de automobile noi. Programul Prima Mașină se adresează doar persoanelor fizice și oferă acces la aproximativ 15-20 de modele noi la prețuri situate între 11.500 și 12.000 euro.

Primele reacții venite din parte oficialilor Dacia și Ford România sunt pozitive, aceștia fiind încrezători că noul program va crește apetitul clienților români pentru mașini noi. Dacia este producătorul favorizat de acest proiect deoarece are cele mai multe modele ce se încadreză în valoarea acoperită de creditul garantat de stat. La Ford, doar modelele Fiesta, B-Max, Ka, Courier și câteva versiuni Focus s-ar încadra în program.

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)