autovit.ro
B SECTIUNI

Programul Rabla 2017 întârzie: data probabilă pentru începerea programului este 10 mai

Deși inițial a fost înaintată data de 24 aprilie pentru debutului programului Rabla 2017, noul ministru al Mediului a declarat că cel mai probabil acesta va începe în jurul datei de 10 mai.

Conform fostului ministru al Mediului, Daniel Constantin, programele Rabla și Rabla Plus ar fi trebuit să înceapă pe 24 aprilie, anul curent. Însă, acesta nu mai este membru al Guvernului, iar noul ministru, Grațiela Gavrilescu a anunțat că programul de reînnoire al parcului auto va debuta undeva în jurul datei de 10 mai. Atât programul Rabla, cât și Rabla Plus, programul dedicat încurajării achiziției de automobile cu propulsie electrică vor debuta simultan.

”Îi anunț pe toți românii care au mașină mai veche de 10 ani că, probabil în jurul datei de 10 mai, vor putea să acceseze programele ‘Rabla’ și ‘Rabla Plus’. Ministerul Mediului are, acum, postat pe site ghidul de finanțare pentru cele două programe, ghid care este în dezbatere. Și pentru că urmărim ca pașii să fie foarte repede făcuți, astfel încât Ordinul de ministru să poată fi publicat în Monitorul Oficial imediat după dezbaterea publică și pe urmă imediat să trecem la validarea producătorilor, o să spun tuturor românilor că preluăm, pe cât este posibil, toate observațiile care ne sunt făcute prin Facebook, pe alte mijloace de comunicare — mailuri sau chiar pe faxul ministerului. În momentul în care dezbaterea publică este gata, pe data de 24 aprilie, să fim gata și cu Ghidul, și cu procedura întocmai. Am reușit și chiar ne-am dorit să lansăm deodată ambele programe, atât ‘Rabla’, cât și ‘Rabla Plus’, undeva în jurul datei de 10 mai, pentru că de data aceasta cetățenii sau persoanele juridice care doresc să-și achiziționeze o mașină electrică beneficiază de o primă de 10.000 de euro și au posibilitatea să beneficieze și de cei 6.500 de lei care înseamnă prima de casare”, a spus Gavrilescu.

prima masina

Ministrul Mediului a mai declarat că bugetul alocat pentru programul Rabla se situează la 180 milioane lei. Prima de casare rămâne 6.500 lei, dar diferența față de programul de anul trecut este dată de obligativitatea ca mașina achiziționată să emită cel mult 130 grame de CO2/km. Această limită va continua să scadă în anii următori.

În cadrul programului Rabla Plus, statul acordă un bonul de 45.000 lei pentru achiziționarea unei mașini electrice. Dacă se optează pentru achiziționarea unui automobil plug-in hybrid (propulsie hibridă și încărcare la priză) ce emite cel mult 50 g CO2/km, bonusul acordat este de 20.000 lei.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)