autovit.ro
B SECTIUNI

Programul Rabla 2019 a fost definitivat: iată care sunt prevederile finale

Deși acum două săptămâni au apărut informații din surse oficiale despre programul Rabla, abia acum s-au aflat condițiile finale pentru anul 2019, ce modificări există și la ce s-a renunțat față de planurile inițiale.

Din primele informații pe care le-am primit acum două săptămâni era așteptată o schimbare majoră pentru programul Rabla din 2019. Pentru prima dată apărea restricția ca mașinile care urmează să fie casate să aibă un ITP valabil. În teorie ideea era una bună pentru că doar mașinile care circulă, implicit cele cu ITP, sunt poluatori activi, iar cele care stau abandonate într-o parcare nu afectează mediul.

Totuși, o mașină funcțională cu ITP valabil nu are sens să fie casată pentru suma de 6.500 de lei, atât cât prevede tichetul pentru Rabla Clasic. O persoană care are o astfel de mașină o poate utiliza în continuare fără probleme, fiind un beneficiu mai mare să o folosească, decât să o caseze. De aceea, în forma anunțată, s-a renunțat la ideea ca mașina casată să aibă un ITP valabil.

Cu o întârziere față de anul trecut, Programul Rabla este programat să debuteze din data de 5 aprilie, cu un buget total de 322 de milioane de lei, ceea ce echivalează cu 35.000 de tichete. Anul trecut, datorită succesului înregistrat de program, numărul tichetelor a fost extins la 50.000, ceea ce se poate întâmpla și în acest an.

“La propunerea Ministerului Mediului aprobăm astăzi bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu, principala sursă de finanţare guvernamentală pentru programe şi proiecte destinate protecţiei mediului. Românii aşteaptă lansarea programelor de mediu şi iată că, odată cu aprobarea bugetului, acestea pot începe. Vom continua aşadar cel mai longeviv program guvernamental ‘Rabla clasic’ care, anul acesta, se află la cea de a 15-a ediţie. Prin bugetul alocat, de 322 milioane lei, aproximativ 35 de mii de români vor avea posibilitatea să-şi înlocuiască maşinile mai vechi de 8 ani cu altele noi puţin poluante. Continuă şi programul ‘Rabla plus’, prin care finanţăm achiziţia de maşini electrice şi hibrid cu o sumă totală de 93 de milioane de lei”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Pentru 2019, prin programul Rabla vor putea fi casate automobile cu o vechime de cel puțin opt ani. De asemenea, programul prevede ca automobilul nou achiziționat să nu emită mai mult de 120 grame CO2/km, față de 130 g CO2/km ca până acum. Prima de casare valorează tot 6.500 lei, dar se pot cumula o serie de bonusuri: 1.000 lei pentru achiziționarea unui automobil ce emite cel mult 95 g CO2/km și 1.700 lei pentru achiziționare unui automobil cu propulsie hibridă. Totalul primei cu bonusurile cumulate poate ajunge la 9.200 lei.

Programul Rabla Plus pentru mașini electrice continuă, bonusul fiind de 45.000 de lei, suma acordată fără a fi necesară casarea unei mașini vechi. Această subvenție este una dintre cele mai mari la nivel global. De asemenea, pentru automobilele de tip plug-in hybrid, prima este de 20.000 de lei.

28 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)