autovit.ro
B SECTIUNI

Proiect de lege – amenzi rutiere mai mici pentru pensionari

Potrivit unei propuneri legislative înregistrate la Senat pentru dezbatere, punctul de amendă ar putea avea două valori în funcție de contravenient. Astfel, spre deosebire de metoda aplicată în acest moment, în care punctul de amendă este egal pentru toată lumea, ar putea să apare o diferențiere pentru pensionari.

 

Dacă proiectul va ajunge să se aplice în forma în care este propus, valoarea punctului de amendă ar urma să se calculeze în funcție de categoria din care face parte contravenientul. Mai exact, vor exista două valori ale punctului de amendă, una pentru oamenii activi (angajați) și una pentru cei retrași din activitate (pensionari).

În acest moment există o singură valoare pentru punctul de amendă, indiferent de contravenient, aceasta reprezentând (teoretic) 10% din salariul minim brut pe economie.

Astfel, punctul de amendă are o valoare de 145 de lei, chiar dacă la începutul anului valoarea salariului minim brut pe economie a crescut la 1900 de lei. Ulterior acestui moment, punctul de amendă a fost plafonat la o valoare de 145 de lei printr-o Ordonanță de urgență a Guvernului.

Conform propunerilor din proiect, punctul de amendă pentru pensionari ar urma să valoreze doar 100 lei, datorită faptului că punctul de pensie cu care se va face corelația are o valoare de 1000 de lei.

Dacă propunerile din proiectul de lege vor fi adoptate, pensionarii vor urma să plătească amenzi sensibil mai mici față de ceilalți. În prezent, nu se face nicio diferență între cele două categorii de contravenienți (angajați sau pensionari), iar punctul-amendă are aceeași valoare pentru ambele categorii, și anume de 145 de lei.

De asemenea, trebuie menționat că punctul de pensie va crește la valoare de 110 lei începând cu luna iulie a acestui an, ceea ce înseamnă că și punctul de amendă pentru pensionari va ajunge crește la 110 lei, dacă proiectul va intra în vigoare.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să treacă în această formă de Parlament, apoi să fie promulgat de Șeful Statului și să fie publicat în Monitorul Oficial.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)