autovit.ro
B SECTIUNI

Proiect de lege: condiții noi pentru utilizarea automobilelor cu volan pe dreapta

Fostul ministru al Transporturilor, deputatul Alexandru Nazare propune un proiect de lege care să aducă un set nou de reguli pentru utilizatorii de automobile cu volan pe dreapta. Dacă acest proiect de lege va fi aprobat, înmatricularea și folosirea unui automobil importat din Marea Britanie va deveni mai dificilă.

Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare a propus un proiect de lege ce vizează utilizatorii automobilelor cu volan pe dreapta înmatriculate în România. Din cauza numărului mare de accidente provocate de șoferii acestor automobile, Nazare consideră ce se impune un set de reguli mai stricte pentru proprietarii acestui tip de automobile.

Conducătorii automobilelor cu volan pe dreapta vor avea de îndeplinit trei condiții pentru a putea circula pe drumurile din România. Automobilele cu volan pe dreapta vor trebui să fie dotate cu oglinzi retrovizoare periscopice (un set suplimentar de oglinzi interioare, montate în extrema stângă a mașinii). A doua condiție spune că proprietarul trebuie să urmeze un curs de conducere de minimum 20 de ore pe o mașină cu volan pe dreapta. A treia și cea mai controversată condiției este ca șoferul unui automobil cu volan pe dreapta să aibă permis de conducere eliberat de o țară unde circulația se face pe partea stângă a drumului. Dacă această ultimă condiție va fi folosită în lege, atunci numărul de automobile cu volan pe dreapta se va reduce semnificativ.

ford-focus-zetec-s-uk-2012-interior-5

Proiectul de lege se bucură de susținerea Poliției Rutiere, care consideră că automobilele cu volan pe dreapta sunt un real pericol. Statisticile spun că în majoritatea accidentelor în care sunt implicate acest tip de automobil, vinovați sunt șoferii acestora.

Registrul Auto Român nu poate refuza înmatricularea mașinilor cu volan oe dreapta, legislația europeană nepermitând discriminarea. Automobilele cu volan pe stânga sunt permise în Marea Britanie și Uninuea Europeană nu poate impune reguli diferențiate în țările europene. Singura țară care a interzis circulația mașinilor cu volan pe dreapta este Polonia, dar guvernul polonez a avut de suferit sancțiuni din partea UE.

În prezent singura modificare impusă de RAR este reglarea farurilor pentru ca acestea să nu deranjeze șoferii ce circulă pe sensul opus. În acest moment, în România au fost înmatriculate aproximativ 14.000 de automobile cu volan pe dreapta. Marele atu al acestor mașini este prețul care poate ajunge și la jumătate față de un model similar cu volan pe stânga.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)