
Un curs de prim ajutor obligatoriu pentru șoferi ar putea salva vieți în cazul accidentelor? Probabil că da, dar este foarte posibil să aflăm asta cu certitudine în viitorul apropiat. În Parlamentul României a fost depus un proiect de lege prin care personale care urmează cursurile școlilor auto vor fi obligate să promoveze un curs de prim ajutor pentru a putea ajunge la examenul pentru permis. Proiectul de lege va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.
Proiectul de lege depus în Parlament prevede că, în vederea obținerii permisului de conducere, candidaţii au obligaţia de a efectua și promova, pe parcursul activităţilor de pregătire teoretică şi practică, un curs de prim ajutor în trafic. Conform prevederilor din proiect, modalităţile de organizare şi desfăşurare a cursului de prim ajutor în trafic, lista centrelor autorizate pentru instruirea şi testarea teoretică şi practică şi baremul de promovare se stabilesc şi se actualizează prin ordin comun al ministrului Sănăţii şi al ministrului Afacerilor Interne.
„Toţi şoferii vor putea asigura rapid şi corect măsurile de prim ajutor. Datele ştiinţifice susţin acest demers: câteva secunde fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Intervenţia rapidă creşte şansele de supravieţuire. Pentru a fi cu adevărat eficiente, măsurile de prim ajutor trebuie cunoscute precum tabla înmulţirii. Efectuate incorect pot duce la sechele grave”, apare în expunerea de motive. Este foarte interesant faptul că prevederi similare sunt deja implementate în 16 state din Europa, printre care Marea Britanie, Germania, Norvegia, Elveţia şi Danemarca.
”Câteva secunde fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Toţi şoferii vor putea asigura rapid şi corect măsurile de prim ajutor. Promovarea unui curs de prim ajutor în trafic ar putea fi introdusă la examenul de obţinere a permisului de conducere. Voi depune acest proiect legislativ”, a declarat inițiatorul proiectului.
Cinci dintre cele mai importante argumente care apar în proiectul legislativ sunt:
- câteva secunde fac diferenţa dintre viaţă şi moarte (lipsa oxigării are efecte fatale în 4 minute, inima încetează să bată la 4 minute după oprirea respiraţiei, afectarea permanentă a creierului survine în 4-6 minute);
- intervenţia rapidă creşte şansele de supravieţuire;
- pentru a fi cu adevărat eficiente, măsurile de prim ajutor trebuie cunoscute precum tabla înmulţirii;
- efectuate incorect pot duce la sechele grave;
- peste 50% din decese au loc în primele minute de după accident;