autovit.ro
B SECTIUNI

Proiect de lege: Închisoare de la 2 la 5 ani pentru cei care modifică kilometrajul automobilelor

Un grup de parlamentari PNL vor să completeze Codul Penal cu o nouă infracțiune ce face referire la modificarea intenționată a kilometrajului unui automobil în vederea înșelăciunii. Proiectul de lege cere o pedeapsă cu închisoarea între 2 și 5 ani pentru cei prinși că au modificat datele automobilului.

Un grup de parlamentari PNL vor să reglementeze mai clar modificările ce pot fi aduse datelor asociate cu automobilele de pe piața românească. Conform inițiativei legislative, noua lege vrea să pedeapsească aspru orice înșelăciune privind date sau caracteristici ale autovehiculelor. Proiectul de lege completează Codul Penal și cere o pedeapsă cuprinsă între 2 și 5 ani pentru cei care încearcă să modifice kilometrajul automobilului și nu numai. “Prin date sau caracteristici ale vehiculelor se înţelege: elementele de identificare, provenienţa, modificările şi intervenţiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparaţiilor şi accidentelor rutiere în care a fost implicat vehiculul. Fapta constituie infracţiune independent de diligenţa depusă de persoana care devine titular de drepturi asupra vehiculului”, se arată în proiectul legislativ.

Ford Focus cadrane de bord

Cei care au inițat acest proiect de lege spun că urmăresc descurajarea tranzacțiilor cu automobile ale căror date au fost modificate sau trucate și astfel să îmbunătățească siguranța pe drumurile publice. Modificarea numărului de kilometri afișat de odometrul mașinii este o practică răspândită la noi în țară pentru automobilele vândute pe piața second-hand.

Proiectul de lege se află deocamdată în Senat pentru a fi dezbătut.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)