autovit.ro
B SECTIUNI

Proiect de lege – înmatricularea mașinilor cu volan pe partea dreaptă va fi interzisă

Subiectul este unul extrem de discutat în ultimul timp, mai ales în urma numeroaselor accidente grave provocate de mașinile cu volan pe partea dreaptă. Acestea ridică un risc major de siguranță, amplificat de lipsa de autostrăzi, care face dificilă manevra de depășire într-un astfel de autovehicul.

 

De aceea, Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un amplu proiect de modificare a legislației rutiere, care include ca subiect situația mașinilor cu volan pe partea dreapta. Deși discuțiile au fost numeroase și în trecut, până în acest moment nu s-a făcut nimic pentru a se limita sau restricționa înmatricularea ori circulația în România a acestui tip de automobile.

Totuși, este important de precizat că proiectul prevede imposibilitatea de a înmatricula o mașină cu volan pe partea dreaptă doar dacă aceasta provine dintr-o țară din afara Uniunii Europene. În acest moment, doar Anglia poate fi o sursă pentru acestea mașini, dar este bine știut că Marea Britanie trece printr-un proces de ieșire din UE, care însă nu are un interval de execuție și niciun termen fix stabilit pentru îndeplinire.

Dacă Marea Britanie va ieși din UE, teoretic va fi imposibil să înmatriculezi un automobil cu volan pe partea dreaptă, în cazul în care legea este modificată în acord cu proiectul de lege propus. În acest moment, în țara noastră există circa 20.000 de mașini înmatriculate care au volan pe partea dreaptă. Acestea provin în mare parte din Marea Britanie, numărul fiind unul consistent.

La capitolul Sistemul de direcție, proiectul de lege prevede ca: “Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M2 și M3, ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului.”

Măsura este una care cu siguranță va avea efect asupra siguranței rutiere și va elimina o parte a accidentelor grave produse din cauza acestor mașini. Cu toate acestea, mașinile deja înmatriculate până la momentul intrării modificărilor în vigoare vor rămâne în circulație.

55 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)