autovit.ro
B SECTIUNI

Proiect de lege – interzicerea mașinilor poluante în București

Unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte de lege pregătite în ultimul timp este cu siguranță și unul dintre cele mai controversate. Pentru a reduce poluarea în București, unul dintre consilierii generali propune ca mașinile să aibă accesul limitat în centrul orașului, în funcție de norma de poluare pe care o îndeplinesc.

 

Proiectul presupune interzicea circulației între orele 06:00 și 22:00 pentru mașinile cu normele de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, urmând ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Acesta este însă doar primul pas, deoarece apoi urmează etapa a doua, care interzice accesul mașinilor cu norme de poluare Euro 3 și Euro 4, de la aceeași dată a anului 2020, respectiv 2021.

„Dacă va fi votată, hotărârea intră în vigoare la 1 ianuarie 2019, pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2. Pentru aceste maşini, interzicerea circulaţiei este valabilă în intervalul orar 6:00 dimineaţa – 10:00 seara, adică pot circula noaptea, pentru că sunt şoferi care vin în tranzit, de exemplu. Vor intra în aceasă categorie de maşini şi cele utiltare, care transportă beton, dar şi taxiurile. Amenzile vor fi de 2.000 de lei pentru nerespectarea acestei prevederi. În ceea ce priveşte maşinile Euro 3, acestea ar urma să fie interzise din 2020, iar cele Euro 4 din 2021. La fel se întâmplă în oraşe precum Bologna, Torino sau Bruxelles şi Budapesta”, a declarat inițiatorul proiectului.

Proiectul este, cu siguranță, unul de luat cu seamă, dar nu este o noutate pentru Europa, unde tot mai multe orașe mari au interzis deja mașinile cu motoare diesel în centrele aglomerate. Evident, vor exista și excepții pentru mașinile de transport speciale sau cele care îndeplinesc sarcini publice.

„Capitala este unul dintre oraşele europene cu cel mai înalt nivel de poluare, mai ales a aerului. Conform datelor Oficiului european de statistică, referitoare la nivelul de satisfacţie al locuitorilor din capitalele ţărilor UE, în anul 2015, doar 22% dintre locuitorii Bucureştiului se declarau multumiţi de calitatea aerului, şi 31% de nivelul de zgomot din oraş. Este imperios necesar a se lua măsuri de descurajare a circulaţiei cu autovehicule poluante în oraş, şi venind în întâmpinarea şi completarea măsurilor de eliminare a parcului auto poluante care se regăsesc în propunerea P.M.B a Planului Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Bucureşti, consider oportună restricţionarea circulaţiei, cel puţin pe timpul zilei a acestui tip de autovehicule”, arată inițiatorul proiectului în expunerea de motive.

Proiectul de hotârâre ar urma să intre fie pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti din aprilie, fie pe cea din luna mai.

 

 

5 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)