autovit.ro
B SECTIUNI

Proiect de lege – perioada de plată redusă a amezilor poate fi extinsă

În acest moment, amenzile de circulație pot fi plătit la jumătate din valoare lor dacă sunt achitate în mai puțin de 48 de ore de la semnarea procesului verbal, însă acest lucru s-ar putea schimba. Un proiect de lege în acest sens prevede ca termenul să fie crescut la 15 zile lucrătoare.

 

V-ați lovit vreodată de imposibilitatea de a plăti amenda în cele 48 de ore de la emiterea ei? Pentru a evita un astfel de scenariu, dar și pentru a crește încasările din amenzi, un proiect de lege stipulează că durata în care o amendă poate fi plătită la jumătate din valoarea ei va crește de la 48 de ore la 15 zile.

În afară de creșterea contribuțiilor la bugete, un alt beneficiu pe care îl văd inițiatorii proiectului este că mai puțină lume va contesta provesele verbale și va prefera să plătească suma redusă, astfel încât intanțele vor fi degrevate de miile de procese care privesc contestarea contravențiilor primite de șoferi.

Iată cum explică inițiatorii proiectul de lege:

  • ”Unele contravenții sancționate cu amendă, cum ar fi, de exemplu, cele rutiere, prevăzute de către O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, se fac venit la bugetele unităților administrative teritoriale, căzând în sarcina acestora recuperarea lor, în caz de ncplată. Astfel, considerăm că și Direcțiile de taxe și impozite locale vor fi degrevate, prin achitarea benevolă de către contravenient a amenzii, de folosirea mijloacelor prin care pot recupera sumele provenind din acestea, care pot fi proceduri de durată și consumatoare de resurse umane și financiare”.
  • ”Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal. În actul normativ de stabilire a contravențiilor această posibilitate trebuie menționată în mod expres. Termenul care se sfârșește într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârșitul primei zile de lucru următoare”

Este foarte interesant că proiectul prevede ca agentul constatator să stipuleze în procesul verbal faptul că amenda poate fi plătită la jumătate în 15 zile, însă nimeni nu explică ce se întâmplă dacă acesta nu o face. Ceea ce este sigur e faptul că amenda redusă la jumătate va fi aplicată în continuare doar acolo unde legislația prevede explicit că acest lucru este posibil, existând categorii de amenzi unde acest beneficiu nu este posibil.

Dacă vor fi adoptate, noile prevederi vor intra în vigoare la 3 luni după acest moment.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)